Frankrig og Tyskland skruer brexit-bissen på: Uden ny plan er Storbritannien ude i næste uge

På torsdag skal EU-landene beslutte, om briterne kan udskyde brexit.

Meldingen fra både den franske og den tyske regering er klar: Uden en ny, troværdig brexit-plan er der intet behov for at udsætte briternes farvel til EU. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Hvis ikke de britiske politikere inden torsdag kan diske op med en alternativ brexit-køreplan, som der er politisk opbakning til i det britiske underhus, skal Storbritannien forlade EU-samarbejdet som planlagt den 29. marts.

Også selvom det bliver uden en skilsmisseaftale mellem briterne og EU.

Det er budskabet fra både den franske og den tyske regering inden torsdagens EU-topmøde i Bruxelles.

Her skal de europæiske stats- og regeringschefer højst sandsynligt tage stilling til, om de skal udsætte brexit til efter den 29. marts, som de britiske politikere i sidste uge besluttede ved en afstemning.

Men ifølge den franske europaminister, Nathalie Loiseau, giver det ingen mening, hvis det blot er for at trække tiden ud.

- Vi har brug for et nyt, tydeligt og troværdigt udspil fra briterne, som der er opbakning til fra et politisk flertal. Vi skal vide, hvordan vi kan komme ud af den hårdknude, vi befinder os i nu, og det er et svar, de britiske politikere skal komme med, siger hun.

Den franske europaminister understreger, at en eventuel udsættelse af brexit skal godkendes énstemmigt af de resterende 27 medlemslande.

Der er endnu ingen afklaring på det britiske farvel til EU. (Foto: NIKLAS HALLE'N © Scanpix)

Tålmodighed sat på prøve

En lignende melding kommer fra den tyske europaminister, Michael Roth.

- En forlængelse uden forpligtende og klare betingelser kan fra vores synspunkt ikke lade sig gøre, siger han og understreger, at EU’s tålmodighed ”for tiden bliver sat på en alvorlig prøve”.

- Jeg vil endnu engang appellere til, at vores britiske partnere i London kommer med et konkret forslag til, hvorfor man overhovedet stræber efter en forlængelse, lyder det fra Michael Roth, der dog helst ser, at briternen forlader EU med en aftale.

Det britiske underhus har to gange nedstemt den skilsmisseaftale, som den britiske premierminister, Theresa May, sidste år indgik med EU.

Hun havde egentlig bebudet, at aftalen endnu engang skulle til afstemning i denne uge, men det har formand for det britiske parlament, John Berkow, sat en midlertidig stopper for.

Ikke flere EU-forhandlinger

I går meddelte parlamentsformanden, at aftalen kun kan komme til afstemning igen i parlamentet, hvis den adskiller sig væsentligt fra de to tidligere afstemninger.

Men fra EU's side afviser man at genforhandle aftalen, som allerede er blevet godkendt af Danmark og de resterende EU-lande.

- Der kommer ikke flere forsikringer eller fortolkninger. Vi kan ikke gå længere, lød det i sidste uge fra EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier.

I weekenden inviterede den britiske oppositionsleder, Labour-formand Jeremy Corbyn, Underhusets medlemmer på tværs af partierne til en diskussion om, hvordan man kan bryde det nuværende "brexit-dødvande".

- Det må nu være afgørende for alle os i parlamentet at gøre vort bedste for at samarbejde og finde et kompromis og en løsning, som bringer al denne unødvendige usikkerhed og bekymring til en afslutning, skrev han i et brev.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter