Frankrig og Tyskland strammer coronagrebet: 'Vi er overvældet af en andenbølge, som vil være hårdere og mere dødelig'

Barer og spisesteder skal lukke i både Frankrig og Tyskland, mens skoler forbliver åbne.

Tyskland og Frankrig har taget drastiske metoder i brug.

Coronapandemien har for alvor fået fat i Europa, og det tager man nu konsekvensen af i Tyskland og Frankrig med nye omfattende restriktioner.

Tiltagene kommer i kølvandet på nogle heftige uger i de to lande, hvor coronasmitten for alvor har bidt sig fast på ny.

I Tyskland er man blevet enige om at indføre nye restriktioner fra på mandag, som betyder, at barer, restauranter, biografer og teatre skal holde lukket. Hoteller må kun forblive åbne til formål, der ikke har noget med turisme at gøre.

Butikker behøver ikke at lukke, men skal sørge for, at der mindst går ti kvadratmeter per kunde. Børnehaver og skoler er ikke omfattet af lukningen.

- Det her er meget hårde tiltag, lyder det fra forbundskansler Angela Merkel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun tilføjer, at man er nået til et punkt, hvor 75 procent af smittetilfældene ikke kan findes i smitteopsporingen.

De nye restriktioner skal revurderes, når der er gået to uger.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, advarede i går om, at Tysklands sundhedsvæsen kan kollapse, hvis smittestigningen fortsætter. (Foto: FILIP SINGER / POOL © Scanpix)

Merkel: Systemet kan kollapse

Vores naboer mod syd klarede sig - sammenlignet med andre lande - ellers fornuftigt gennem den første bølge af coronavirus i foråret.

De tyske myndigheder slog hurtigt ned, da smitten begyndte at sprede sig.

  • De tyske resturanter behøver ikke at stille borde og stole frem de næste uger. Her ses en mennesketom restaurant i Berlin. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  • Gaderne omkring det populære Montmartre-område i Paris er helt øde. (Foto: Charles platiau © Scanpix)
1 / 2

Men andenbølgen i efteråret har vist sig at være sværere at få bugt med, og udviklingen i Tyskland fik i går Angela Merkel til at advare om, at sundhedsvæsenet kan kollapse, hvis smittetallene fortsætter med at buldre derudad.

Tal, der blev offentliggjort i morges af Robert Koch Instituttet, viser, at Tyskland i løbet af det seneste døgn har føjet 14.964 nye smittetilfælde til statistikerne, hvilket er rekordhøjt.

Macron: Mere dødelig andenbølge

I Frankrig har man den seneste tid haft store smittetal. Man har forsøgt sig med natlige udgangsforbud i de store byer, heriblandt hovedstaden Paris.

Udover Paris har udgangsforbuddet været gældende i Rouen, Lille, St. Etienne, Lyon, Grenoble, Montpellier, Marseille og Toulouse fra klokken 21 til klokken 06.

Men det har ikke vist sig at være nok for at sætte en kæp i pandemihjulet, lyder det fra præsident Emmanuel Macron.

På et pressemøde her til aften annoncerer han, at man ligesom i Tyskland vil lukke for samtlige barer og restauranter fra på fredag.

Macron siger, at han er blevet overrasket over, hvilken kraft andenbølgen har ramt landet med.

- Vi er overvældet af en andenbølge, som vil være hårdere og mere dødelig end den første, siger han ifølge avisen The Guardian.

De nye restriktioner træder i kraft fredag. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Derudover gør man som i foråret og indfører, at man skal have dokumentation på sig, når man forlader sit hjem. Det er kun tilladt at forlade hjemmet, hvis man skal på arbejde, handle ind, til lægen, eller hvis man skal dyrke motion i en time.

Muligheden for at bevæge sig på tværs af de franske regioner bliver også indskrænket.

Ligesom i Tyskland vil de fleste skoler forblive åbne. De nye restriktioner gælder til foreløbig 1. december.

Frankrig har registreret 36.437 smittede det seneste døgn. Det er det højeste daglige antal siden udbruddet. I går var tallet 33.417.

Den tunge hammer

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, virker de nye restriktioner til at være en god idé.

- Vi ved, at barer og restauranter er nogle af de steder, hvor man nemt får smitteudbredning, så umiddelbart tænker jeg, at det ligger meget godt i tråd med den tankegang, vi også har her i Danmark.

Allan Randrup Thomsen siger, at de tyske myndigheder har taget fat i "den store hammer".

- Man kan sige, at det minder om vores restriktioner i en tung version, hvor vi har brugt en "light model", fordi vi ikke er lige så pressede endnu. Ud fra hvad jeg ved, giver det god mening, siger han.

Det samme gør sig gældende i Frankrig.

- Igen er tankegangen, at det er de sociale aktiviteter, der skal skæres ned på. Vi har set herhjemme, at vi har haft et problem med, at når barerne lukker klokken 22, så finder folk sammen og laver fester. Der kan kan sige, at en hel nedlukning som i Frankrig og Tyskland gør det meget svært at holde fest, siger Allan Randrup Thomsen.

WHO: Europa er epicenteret

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er pandemiens epicenter Europa. Og derfor er det særligt vigtigt, at de europæiske lande hele tiden forsøger at være på forkant med udviklingen.

- Bekymringen er, at intensivafdelinger på hospitaler nu begynder at blive fyldt op med meget syge mennesker, advarede talskvinde for WHO Margaret Harris i går på et pressemøde.

Hun kaldte stigningerne for "intens og absolut alarmerende", skrev BBC.

Facebook
Twitter