Frankrig overvåger egne og udenlandske statsborgere

Den franske efterretningstjeneste udspionerer systematisk millioner af både egne og udenlandske statsborgere, skriver avis.

Ifølge den seriøse franske avis Le Monde står der i en kælder i det østlige Paris en super-computer, der systematisk registrerer, hvem millioner af almindelige franskmænd ringer til, og hvor længe opkaldet varer. (© Colourbox)

Den franske præsident, Francois Hollande, er gået forrest i kritikken af USA for dets massive overvågning af almindelige menneskers telefonopkald og trafik på internettet.

Men den franske efterretningstjeneste udspionerer selv systematisk millioner af både egne og udenlandske statsborgere. Det skriver avisen Le Monde.

Ifølge den seriøse franske avis står der i en kælder i det østlige Paris en super-computer, der systematisk registrerer, hvem millioner af almindelige franskmænd ringer til, og hvor længe opkaldet varer.

Facebook, Twitter, email...

Computeren registrerer også, når internetbrugere søger på Google eller Yahoo, logger ind på Facebook og Twitter eller sender fax og sms.

Og sidst, men ikke mindst, bliver det noteret, hvem man sender e-mail til, hvornår det sker, fra hvilken adresse, samt beskedens størrelse.

Ifølge Le Monde udspioneres både franske statsborgere i Frankrig, men også trafik til og fra Frankrig.

Dobbelt ulovligt

Supercomputeren tilhører angiveligt den eksterne franske efterretningstjeneste, Direction générale de la sécurité extérieure - eller DGSE - der dog deler oplysningerne med syv andre franske efterretningstjenester. Herunder Frankrig svar på Danmarks PET.

Og det er dobbelt ulovligt. For det første må DGSE kun spionere i udlandet. For det andet må aflytning og overvågning i Frankrig kun ske selektivt og efter dommerkendelse - og ikke en masse.

Den franske overvågning er således - i modsætning til den amerikanske der er blevet hemmeligt godkendt af kongressen - i strid med fransk lov.

Men politikerne ser gennem fingrene med det. Den franske premierministers kontor afviser beskyldningerne og siger, at al aflytning og overvågning internt i Frankrig foregår under stram parlamentarisk kontrol.

Myndighederne ønsker dog ikke at udtale sig om, hvad landets efterretningstjenester foretager sig i udlandet.

Facebook
Twitter