Frankrig: Rådhuset i Bordeaux stukket i brand under protester

Flere end en million franskmænd var på gaden for at demonstrere mod Macron og pensionsreform.

Videoen her viser protester fra byen Lille i Frankrig.

I Frankrig ser protesterne mod landets præsident, Emmanuel Macron, ikke ud til at ville dø.

I aftes blev rådhuset i Bordeaux i det sydvestlige Frankrig stukket i brand i kølvandet på den franske regerings plan om at hæve pensionsalderen.

Det er uklart, hvem der satte ild til den store trædør på rådhuset, og branden er slukket nu.

Men den er opstået samtidig med protester fra flere end en million mennesker, der var på gaden i de franske byer i går i protest mod de franske magthavere og den lovgivning, der hæver alderen for pension fra 62 år til 64 år.

For protesterne, der har stået på i månedsvis, ser ikke ud til at stoppe, vurderer Jørn Boisen, lektor ved Københavns Universitet med speciale i fransk politik:

- For regeringen på den ene side og fagforeningerne, oppositionen og store dele af befolkningen på den anden side har den samme parole: Vi giver os ikke en tomme!

Og når protesterne er særligt højlydte, er det fordi, at Macron og hans regering gennemtvang loven uden afstemning på grund af en fastlås situation i parlamentet.

- Det her er en systemkrise. De franske institutioner er slidt ned og fungerer ikke efter hensigten længere. Og det er et problem for Macron at skulle være præsident, når man har sådan en rasende befolkning imod sig, siger Jørn Boisen.

De nye protester kommer, efter præsident Macron onsdag nægtede at vige fra sin holdning om, at den ny lov er nødvendig for at finansiere landets pensionssystem.

I interviewet sagde præsidenten også, at loven om at hæve pensionsalderen vil blive gennemført inden udgangen af året.

Ifølge meningsmålinger er flertallet af franskmændene imod pensionsreformen.

Bordeauxs rådhus blev stukket i brand i går. (Foto: © PHILIPPE LOPEZ, Ritzau Scanpix)

McDonald's smadret og 33 anholdt i Paris

I hovedstaden Paris deltog 119.000 personer i demonstrationen ifølge det franske indenrigsministerium, og politiet måtte bruge tåregas, da demonstranter greb til voldelige metoder.

Butiksruder blev smadret, og en McDonald's restaurant i Paris blev angrebet. Ifølge AP blev 33 personer anholdt alene i Paris, og en betjent mistede bevidstheden under gadekampene og blev slæbt væk af sine kollegaer.

I hele landet er 80 personer i alt blevet anholdt.

Herunder kan du blandt andet se McDonald's blive angrebet:

Kong Charles besøger Bordeaux næste uge

Franske fagforeninger har samtidig opfordret til strejker på tirsdag i næste uge, hvor Storbritanniens Kong Charles har planlagt at besøge landet, herunder Bordeaux, på et to-dages visit.

Frankrigs indenrigsminister, Gerald Darmanin, besøgte politiets hovedkvarter i aftes, mens nogle Paris-kvarterer stadig stod i brand og forsikrede indbyggerne om, at sikkerheden "ikke udgør noget problem", og at den britiske konge vil blive "budt velkommen og modtaget godt."

Ifølge ministeren talte de voldelige demonstranter i Paris omkring 1.500 personer.

- Det er ballademagere, ofte ekstrem venstrefløj, som ønsker at nedlægge staten og dræbe politiet og i sidste ende overtage institutionerne, sagde Gerald Darmanin.

Jørn Boisen mener, at de voldelige blandt demonstranterne kan ende med at tjene regeringens sag:

- Parakdoksalt nok kan den ekstreme vold være et trumfkort for regeringen. For de moderate kræfter har ikke lyst til at være sammen med de ekstreme. Efterhånden som demonstrationerne bliver mere voldelige, falder de moderate fra, og så bliver det endnu mere radikaliseret, og så forsvinder opbakningen.

I videoen herunder kan du se flere voldelige protester i Paris.

En af de fremmødte demonstranter i går, en 48-årig buschauffør, kritiserede Macrons beslutning om at gennemtvinge pensionsreformen i parlamentet:

- Præsidenten af republikken er ikke en konge, og han skal lytte til sit folk, sagde buschaufføren, Nadia Belhoum, til AP.

Hvis du vil vide mere om, hvorfor franskmændene raser over ændringer i pensionssystemet, kan du læse denne ældre artikel, der går i dybden med emnet: