Frankrig skærper tonen over for Storbritannien: I sidder med nøglen til at standse migrantkrisen i Den Engelske Kanal

Den britiske regering bør gør det lettere for migranter at komme til Storbritannien på lovlig vis, mener den franske premierminister.

En migrantfamilie ankommer til den engelske sydkyst, efter at de i slutningen af november blev hjulpet i land af de britiske myndigheder. (Foto: Ben Stansall © Ritzau Scanpix)

Det er briterne selv og ikke franskmændene, der har hovedansvaret for at løse den alvorlige migrantkrise, der for tiden udspiller sig i Den Engelske Kanal.

Det er meldingen fra den franske regering, efter at flere end 26.000 personer fra især Mellemøsten siden årsskiftet har taget den farefulde færd fra Frankrig til den engelske sydkyst i små, ofte skrøbelige både. Senest druknede 27 mennesker, da de i slutningen af november forsøgte at krydse farvandet mellem de to lande.

Ifølge premierministerminister Jean Castex bør den britiske regering gøre endnu mere for at forhindre, at migranterne overhovedet får lyst til at tage overfarten. Det skal ifølge premierministeren ske ved, at de britiske myndigheder bliver bedre til at sende de mennesker, der ulovligt er kommet til landet, tilbage til deres hjemlande igen.

Samtidig bør den britiske regering gøre det lettere for udlændinge, der har gode grunde til at slå sig ned i Storbritannien, at komme dertil.

- Det er kun jer, der kan svække de kriminelle menneskesmuglernetværk ved at etablere lovlige immigrationsveje for de mennesker, der har legitime grunde til at tage til jeres land. Det er kun jer, der kan sikre, at jeres arbejdsmarked er så tilstrækkeligt reguleret, at det kan afskrække dem, der gerne vil arbejde der ulovligt, lyder det ifølge avisen Financial Times i et brev fra Jean Castex.

Det er den franske premierminister, Jean Castex, og ikke præsident Emmanuel Macron, der har besvaret sidste uges omstridte brev fra den britiske premierminister, Boris Johnson. (Foto: OLIVIER HOSLET © Ritzau Scanpix)

Diplomatisk strid

Brevet kommer blot en uge efter, at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i særdeles udiplomatiske vendinger kritiserede sin britiske kollega, premierminister Boris Johnson, for at have offentliggjort et brev om migrantkrisen på sin Twitter-profil.

I brevet, som var adresseret den franske præsident, havde premierminister Johnson blandt andet oplistet en håndfuld forslag til, hvordan de to lande i fællesskab kunne forsøge at løse krisen – heriblandt fælles søpatruljer i hinandens farvande for at holde øje med migranterne.

Derudover havde han opfordret franskmændene til at tage alle de migranter, som ulovligt krydser Den Engelske Kanal, tilbage igen.

Det faldt dog ikke i god jord hos Emmanuel Macron. Han betegnede det som useriøst at offentliggøre et fortroligt brev på de sociale medier. Og den britiske indenrigsminister, Priti Patel, fik samtidig annulleret sin invitation til et krisemøde i den franske by Calais, som hun ellers skulle have deltaget i med repræsentanter fra blandt andet Frankrig, Belgien og Europa-Kommissionen.

Det er dette danske militærfly, som tidligere har været brugt i blandt andet Spanien, som skal holde øje med migranterne i Den Engelske Kanal. (Foto: Screenshot fra Twitter © Frontex)

Her kom det blandt andet frem, at EU's grænseagentur, Frontex, vil stille et overvågningsfly fra Danmark til rådighed, der skal spotte migranter og menneskesmuglere ved den franske kyst.

Mulighed for bedre samarbejde

Forholdet mellem Storbritannien og Frankrig har længe været anspændt. Senest som følge af striden om fiskerettigheder i Den Engelske Kanal efter brexit. Den franske premierminister afviser da også blankt det britiske forslag om fællespatruljer i hinandens farvande.

- Vi kan eksempelvis ikke acceptere, at britisk politik eller militær patruljerer vores kyster. Det er vores suverænitet, der er på spil, understreger Jean Castex ifølge den franske avis Libération.

Han tilføjer dog også, at franskmændene på andre punkter gerne vil styrke samarbejdet med briterne. Og fra fransk side har man eksempelvis foreslået, at de britiske myndigheder begynder at kontrollere migranternes asylansøgninger på fransk territorium, inden de sætter sig ombord på bådene. Det har den britiske regering dog afvist.

Ifølge briterne vil det kun få endnu flere mennesker, som ønsker at slå sig ned i Storbritannien, til at rejse mod Europa.

En migrant betaler ifølge franske medier mellem 20.000 og 50.000 kroner for en plads på en gummibåd. Hvis tallene holder, så har menneskesmuglerne indtil videre i år haft en omsætning på omkring en milliard kroner. (Foto: Peter Nicholls © Ritzau Scanpix)

Premierminister Jean Castex tilføjer dog i brevet, at Storbritannien og EU-landene bør styrke samarbejdet på migrationsområdet, og at der er mulighed for at finde "en ny ramme for samarbejdet mellem EU og Storbritannien". Ifølge onlinemediet Politico vil det blive taget op på det kommende EU-topmøde om to uger.

Ifølge Frankrigs kystvagt har flere end 33.000 migranter forsøgt at krydse kanalen i 2021. Til sammenligning forsøgte færre end 10.000 migranter at nå Storbritannien via samme rute i 2020.

Den britiske regering har endnu ikke svaret på brevet fra den franske regering.

FacebookTwitter