Frankrig skifter kurs: Vil alligevel give AstraZeneca-vaccine til ældre

Ligesom Danmark har Frankrig hidtil afvist brug af AstraZenecas vaccine til ældre. Men det bliver nu ændret.

Ældre i Frankrig i alderen 65 til 75 år kan nu også få AstraZenacas vaccine, hvis de for eksempel har sukkersyge eller højt blodtryk. (Arkivfoto.) (Foto: Vaclav Salek © Ritzau Scanpix)

Frankrig udvider brugen af AstraZenecas vaccine til også at omfatte ældre med sundhedsproblemer.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Dermed kan ældre i alderen 65 til 75 år nu også få vaccinen fra det svensk-britiske selskab, hvis de for eksempel har sukkersyge eller højt blodtryk.

Beslutningen betyder, at potentielt yderligere 2,5 millioner mennesker vil være del af den gruppe, der kan få vaccinen i Frankrig.

Franskmændene skifter dermed kurs. I sidste måned lød meldingen nemlig, at man kun godkendte vaccinen til personer under 65 år, fordi der var for lidt data om dens effekt på personer over 65.

Siden har studier vist, at vaccinen er ganske effektiv blandt ældre mennesker, skriver BBC.

Lande bestemmer selv

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt vaccinen til alle voksne. Agenturet lader det dog være op til de enkelte medlemslande at bestemme de præcise kriterier, skriver britiske BBC.

I Danmark er vaccinen kun godkendt til personer under 65 år.

Offentlige sundhedsdata fra Storbritannien viser ifølge BBC, at vaccinering med AstraZeneca-vaccinen reducerer risikoen for at udvikle covid-19, der kræver indlæggelse, med 80 procent blandt personer over 80 år.

Den udbredte AstraZeneca-skepsis blandt myndighederne i nogle lande i Europa har medført kritik på grund af manglen på vacciner i EU og stigende smittetal, skriver dpa.

AstraZeneca-vaccinen har ifølge nyhedsbureauet haft en effekt i Storbritannien. Et studie fra Skotland har ligeledes givet håb om, at AstraZeneca-vaccinen yder langt større beskyttelse, end man hidtil har troet - også blandt ældre.

Mange vacciner er ikke blevet brugt

I sidste uge viste en undersøgelse fra The Guardian, at fire ud af fem doser af AstraZenecas vaccine, som er leveret til EU, stadig ikke er brugt.

Tyskland er et af de europæiske lande, hvor lagrene bugner med AstraZeneca-vacciner, og her har blandt andre Carsten Watzl, generalsekretær for Tysklands Forening for Immunologi, opfordret myndighederne til at godkende vaccinen til ældre.

Indtil videre har Tyskland kun givet 363.000 af de over to millioner doser, man har modtaget. Det vil sige omtrent 17 procent.

Det tyske sundhedspersonale, som ellers står forrest i vaccinekøen, siger nemlig i stor stil nej tak, når de bliver tilbudt et skud AstraZeneca.

Derfor bliver blandt andet lærere, pædagoger og politifolk nu rykket frem i køen for at gøre indhug i de doser, som hober sig op.

Samtidig erkender de ansvarlige politikere og myndigheder, at AstraZeneca-vaccinen har et imageproblem.

Hør podcasten 'Stikket dybere' om Tyskland og AstraZeneca:

Formanden for de tyske immunologer, Carsten Watzl, foreslår ligefrem, at den tyske kansler, Angela Merkel, skal lade sig vaccinere med vaccinen på live-tv for at give AstraZeneca et boost i befolkningen.

Her er der dog en udfordring i, at Merkel er 66 år og dermed uden for målgruppen, sådan som de tyske retningslinjer er nu. Noget, som Merkel selv har påpeget.

I mellemtiden melder den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, sig klar til at rulle ærmet op.

- Når det bliver min tur, ville jeg straks være klar til at lade mig vaccinere med AstraZeneca-vaccinen, lyder meldingen fra Jens Spahn.

/ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk