I torsdags tog Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, et kontroversielt skridt for at få gennemført sin upopulære reform af det franske pensionssystem.
Han valgte nemlig at tage en særlig paragraf i den franske forfatning i brug for at gennemtrumfe reformen, der blandt andet hæver den generelle pensionsalder fra 62 til 64 år, uden et flertal i landets parlament.
Og det har vakt enorm vrede i Frankrig, hvor to tredjedele af franskmændene ifølge meningsmålinger er imod pensionsreformen.
Natten til fredag blev over 200 personer anholdt under protester på Concorde Pladsen i Paris, og i nat gik det løs på pladsen igen, hvor fem betjente blev såret.
De seneste døgn har der været uro i byer på tværs af Frankrig, og i Dijon valgte demonstranter i går at afbrænde dukker, der forestillede den franske præsident og tre af hans ministre.
Der er intet, der tyder på, at uroen i Frankrig slutter foreløbigt, og derfor skruer de franske myndigheder nu op for beskyttelsen af både bygninger og ministre.
Demonstrationer kan få mere voldelig karakter
Frygten for voldelige protester har fået de franske myndigheder til at sørge for beskyttelse af steder i Frankrig, der symboliserer staten – så som rådhuse, politistationer og lignende, fortæller Karin Mørch, journalist på DR's udlandsredaktion med særligt kendskab til Frankrig.
- De har også sørget for beskyttelse af politikere – særligt fra præsident Macrons parti. Man frygter, at volden vil tage til, siger Karin Mørch.
Hun peger på, at millioner af franskmænd de seneste uger har været på gaden for at vise deres utilfredshed med reformen, der udover at hæve pensionsalderen også kræver, at man skal have været fuldtid på arbejdsmarkedet i 43 år – et år længere end hidtil - for at få fuld pension.
I 2018 og 2019 oplevede Frankrig også talrige gadekampe i forbindelse med protestbevægelsen De Gule Veste, der kæmpede mod en varslet brændselsafgift fra Macron-regeringen.
Efter flere måneders uro blev forslaget trukket tilbage, selv om det betød et farvel til flere milliarder i statskassen. Og det er noget, som mange utilfredse franskmænd nu husker tilbage på, fortæller Karin Mørch.
- Fok er sure og vrede over, at det lykkedes for De Gule Veste at få trukket afgiften tilbage på trods af, at de var ti gange færre end de mange millioner, der har været på gaden den seneste tid.
- Så nu er der demonstranter, der siger, at det ikke nytter noget at demonstrere fredeligt, og at det kun betaler sig at lave ballade, siger hun.
Flere franske fagforeninger udtrykker ligeledes bekymring over, at de kan miste kontrollen over demonstrationerne, i takt med at mere radikale demonstranter sætter sig i gennem, beretter mediet France 24.
Her peger man på, at franske kommentatorer er begyndt at spekulere i, at de skarpt optrukket fronter kan føre til De Gule Vestes tilbagekomst.
Og det er en naturlig udvikling, siger den franske politolog Jean-Marie Pernot, der er specialist i fagforeninger.
- Hvis man ikke respekterer nogen af formerne, der normalt bruges til at udtrykke uenighed, så vil det finde en anden måde at udtrykke sig direkte på, siger han til nyhedsbureauet AFP.
Flere spontane demonstrationer
De seneste uger har budt på talrige store strejker og demonstrationer arrangeret af de franske fagforeninger.
Her har det primært været offentligt ansatte, men også en del privatansatte, der har været på barrikaderne, siger Karin Mørch.
Men den seneste tid er der også kommet en del unge til – særligt efter præsident Macron i torsdags valgte at gå uden om det franske parlament for at få gennemført sin store pensionsreform.
- Mange af de unge er enormt vrede over, hvad de oplever som en udemokratisk facon, siger Karin Mørch, der fortæller, at de unge tropper op mere spontant og gennem sociale medier udover de varslede demonstrationer fra fagforeningerne.
- Man synes, det er forfærdeligt, at der ikke bliver lyttet til, at så mange mennesker er imod den her reform. Millioner af mennesker har været på gaden i ugevis. Det har man ikke set i mange år, fortæller Karin Mørch.
De franske fagforeninger har indkaldt til nationale strejker og nye demonstrationer i den kommende uge, men allerede i dag forventes der demonstationer i flere franske byer.