Frankrig: Store stramninger af terrorlov erstatter undtagelsestilstand

Det franske parlament har med stort flertal vedtaget en hård antiterrorlov, som pr. 1. november erstatter dén undtagelsestilstand, Frankrig har befundet sig i gennem to år.

Frankrig er et af de lande i Europa, som udsættes for flest forsøg på terrorangreb. Her ses politiet i aktion under et angreb mod rejsende på togstationen Saint-Charles i Marseille den 2. oktober. (Foto: © SEBASTIEN NOGIER, Scanpix)

Efter måneders ophedet debat om borgernes sikkerhed kontra borgernes rettigheder har Frankrigs parlament nu vedtaget en streng antiterrorlov, der træder i kraft pr. 1. november.

Den nye lov giver politiet vide beføjelser uden dommerkendelser, og erstatter således om mindre end en måned undtagelsestilstanden, der er blevet forlænget hele seks gange siden de store terrorattentater i Paris i efteråret 2015.

Flere elementer fra undtagelsestilstanden gøres permanente med den nye lov i Frankrig, der er et af de lande i Europa, som udsættes for flest forsøg på terrorangreb.

Blandt andet bliver det nu hverdag, at politiet kan anbringe borgere i husarrest uden dommerkendelse, foretage husransagninger uden dommerkendelse og forbyde offentlige arrangementer uden dommerkendelse.

Et varigt svar på en varig trussel

Flere menneskerettighedsorganisationer, såsom Amnesty International, Human Rights Watch og den franske Menneskerettighedsliga, har kritiseret både undtagelsestilstanden lovforslaget for at indskrænke grundlæggende borgerrettigheder.

Men den franske regering er indstillet på at gå langt i sine forsøg på at sikre borgernes sikkerhed. Frankrigs indenrigsminister, Gérard Collomb, erklærede tirsdag, at den nye lov er et ”varigt svar på en varig trussel”.

Loven blev vedtaget tirsdag med 415 stemmer mod 127 i Nationalforsamlingen, det største kammer i det franske parlament. Tidligere på sommeren blev lovforslaget vedtaget i Senatet, parlamentets andet kammer, også med stort flertal.

Dermed kan loven træde i kraft pr. 1. november, når undtagelsestilstanden ophører.

Ny, hård antiterrorlov i Frankrig

  • Myndighederne får større mulighed for at lukke bedesteder, der mistænkes for at opfordre til terror

  • Politiet kan holde terrormistænkte i husarrest og foretage ransagninger uden dommerkendelser

  • Politiet kan etablere såkaldte "sikkerhedszoner" og forbyde biler og borgere adgang til givne områder uden dommerkendelse

  • Offentlige arrangementer som f.eks. sportsbegivenheder og koncerter kan forbydes på baggrund af terrormistanke, uden dommerkendelse