Frankrig trodser USA: Vil have bindende klimaaftale

Målet for franskmændene er en juridisk bindende klimaaftale ved det kommende klimatopmøde COP21.

Den franske præsident Francois Hollande vil have en juridisk bindende klimaaftale ved det kommende klimatopmøde i Paris. (Foto: Stephane De Sakutin © Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagde i går, at der ikke kan blive tale om en juridisk bindende klimaaftale, når statsledere mødes til klimatopmødet COP21 i Paris i slutningen af året.

Men den holdning falder ikke i god jord hos værtslandet Frankrig.

Hvis ikke der er nogen bindende aftale, så er det ingen aftale. Sådan lød reaktionen fra den franske præsident, Francois Hollande. For uden en bindende aftale, kan man ikke kontrollere de løfter, der er afgivet, sagde præsidenten.

Også den franske udenrigsminister lagde afstand til Kerry.

- Det er et åbenlyst faktum, at nogle af beslutningerne både skal have effekt i praksis og være juridisk bindende, så lad os ikke skabe forvirring, som Kerry måske gør, sagde den franske udenrigsminister, Laurent Fabius.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, lægger blandt andet afstand til en bindende aftale som Kyoto-protokollen fra 1997, der indeholdt juridisk bindende CO2-reduktionsmål.

Den juridiske status på en ny global klimaftale er blot noget af det, statslederne skal finde en løsning på i Paris - noget der også skabte problemer ved klimatopmødet i København i 2009.

Facebook
Twitter