Frankrig udvider maskepåbud: 131 lande har nu krav om mundbind

Flere lande strammer reglerne og gør det obligatorisk at bære mundbind.

Fra i dag skal man bære mundbind for at komme ind i de franske butikker. (Foto: © DENIS CHARLET, Scanpix)

Mens vi i Danmark frit kan vælge, hvorvidt vi vil bære mundbind i toget, eller når vi er ude at handle, vælger andre lande at føre en mere stram kurs.

I Frankrig har man i dag udvidet listen af steder, hvor det er obligatorisk at bære mundbind. Hidtil har det blandt andet været obligatorisk at bære mundbind i den offentlige transport og en række kultursteder som museer.

Men fremover skal franskmændene også have mundbind på i indendørs offentlige områder som banker, butikker og overdækkede markeder.

Og listen kan blive længere. Den franske premierminister, Jean Castex, oplyser ifølge Ritzau, at den franske regering vil overveje, om mundbind også skal være obligatoriskearbejdspladser.

Overholder man ikke påbuddet, vanker der en bøde på 137 euro, hvilket svarer til lidt over 1.000 kroner.

Franskmændene er ikke alene om at kigge på behovet for obligatoriske mundbind. 131 lande har nu krav om mundbind i forskellige sammenhænge.

I det følgende kan du læse flere eksempler på, at andre lande har valgt at gå andre veje end Danmark.

England udvider påbud

Siden midten af juni har det været påkrævet, at man bærer mundbind i den kollektive trafik i England - Det betyder dog ikke, at alle overholder reglerne. (Foto: © Andy rain, Scanpix)

Også på den anden side af Kanalen er der maskepåbud på vej. Fra på fredag bliver det obligatorisk at bære mundbind i butikker og supermarkeder i England.

Påbuddet gælder dog ikke de butiksansatte, beretter BBC.

Siden 15. juni har det været et krav, at englænderne bærer mundbind i den kollektive trafik.

Det er dog fortsat ikke et krav at bære mundbind steder, hvor det er upraktisk - såsom barer, restauranter og caféer. Forbuddet gælder for personer over 11 år, og det koster 100 pund, svarende til omkring 830 kroner, hvis man ikke overholder påbuddet.

Betaler man inden for to uger, bliver bøden halveret, oplyser de britiske myndigheder.

Reglerne i de forskellige lande i Storbritannien er ikke helt ens, når det kommer til mundbind. De er eksempelvis allerede obligatoriske i butikker i Skotland, mens de endnu ikke er obligatoriske i den offentlige transport i Wales.

Ifølge BBC peger en Yougov-måling på, at 36 procent af briterne bruger mundbind.

Stramning Down Under

Indbyggerne i Melbourne skal vænne sig til en hverdag med mundbind. (Foto: © William WEST, Scanpix)

Australien er knap 180 gange større end Danmark, og landet er derfor delt op i flere delstater, der har forskellige forbud eller mangel på samme under coronakrisen.

Særligt strikse er de i Australiens næststørste by, Melbourne. Her skal de knap fem millioner indbyggere fra på torsdag tage mundbind på, hvis de bevæger sig udenfor.

Glemmer man masken, koster det 200 australske dollar, svarende til omkring 910 kroner.

Stramningen kommer, efter der på to dage er registreret knap 600 nye smittetilfælde i delstaten Victoria, hvor Melbourne ligger.

- Vi kommer til at skulle bære masker i Victoria og muligvis i andre dele af landet i meget lang tid, lyder budskabet fra Victorias premierminister, Daniel Andrews, i en tv-transmitteret orientering.

Maskepåbuddet gælder ikke børn under 12 år, og det er ligeledes tilladt at droppe mundbindet, hvis man er ude at løbe. Overordnet set skal man lade sig guide af den sunde fornuft, lyder budskabet fra Daniel Andrews.

Han siger, at man derfor bør tage masken af, når man tager i banken, beretter ABC News.

I den anden ende af landet i delstaten Western Australia er smittetrykket betydeligt lavere. Her er der derfor ikke påbud, og man tillader blandt andet store sportsbegivenheder og stadionkoncerter med 50 procent kapacitet.

På nationalt plan anbefaler de australske sundhedsmyndigheder, at man bruger mundbind, når man befinder sig steder, hvor det er svært at holde afstand.

Splittelse i USA

Californien er en af de amerikanske delstater, hvor der er indført maskepåbud. (Foto: © APU GOMES, Scanpix)

I USA fortsætter en voldsom smittespredning, hvilket siden sidste uge har fået flere stater til at indføre maskepåbud.

Det har ført til, at der nu er krav om mundbind i over halvdelen af USA's 50 stater, beretter New York Times.

I Californien er masker et krav, når man forlader sit hjem, mens mundbind i New York er et krav i blandt andet den offentlige transport, og når man opholder sig steder, hvor det er svært at holde mindst to meters afstand til andre.

Kritikere opfatter dog delstaternes påbud som et angreb på den personlige frihed.

I sydstaten Georgia har den republikanske guvernør Brian Kemp annonceret, at han suspenderer alle lokale maskepåbud. Guvernøren har ligeledes indledt en retssag mod Atlantas demokratiske borgmester, Keisha Bottoms, der har indført et lokalt påbud.

Oklahomas republikanske guvernør, Kevin Stitt, har ligeledes gået imod et krav om mundbind i sin stat, selvom guvernøren selv er blevet testet positiv for coronavirus, påpeger New York Times.

Tilbage i april opfordrede de amerikanske sundhedsmyndigheder amerikanerne til at tildække deres ansigter, når de bevægede sig udenfor.

Præsident Trump understregede dog i den forbindelse, at der kun var tale om en opfordring, og at han selv ikke regnede med at følge opfordringen.

Italienerne har taget mundbind til sig

Brugen af mundbind er udbredt i Italien. (Foto: © Guglielmo Mangiapane, Scanpix)

Efter at have været bragt i knæ af et omfattende coronaudbrud har italienerne fået sænket smittetrykket betydeligt.

I støvlelandet er det obligatorisk at bære mundbind i al offentlig transport samt i taxaer såvel som i indendørs arealer, der er tilgængelige for offentligheden såsom butikker, museer og supermarkeder, oplyser Udenrigsministeriet.

Derudover skal man bære mundbind i alle situationer i det offentlige rum, hvor det ikke er muligt at holde mindst en meters afstand til andre mennesker. Kravet gælder for personer over fem år, og brud på reglerne kan straffes med bøder - eller i nogle tilfælde fængselsstraf.

Italienerne lader til at have taget mundbindene til sig.

I en måling fra Yougov svarede 83 procent af de adspurgte italienere nemlig, at de bærer mundbind.