Frankrig undersøger: Kom coronavirus til Europa langt tidligere?

En influenzatest fra december har vist sig at være positiv for Covid-19.

Coronavirus kan have været løs i ugevis i Frankrig, før den første patient blev testet positiv. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix)

Frankrig er ved at undersøge, om en mand fra Paris var smittet med coronavirus tilbage i december.

Professor Yves Cohen, chef for intensivplejen på Avicenne- og Jean Verdier-hospitalerne i Paris' nordlige forstæder, har i løbet af weekenden udtalt sig til flere franske tv-stationer om sagen.

Her har han fortalt, at man har foretaget en positiv coronatest på en prøve fra en mand med lungebetændelse.

Prøven blev udtaget 27. december - uger før de første officielle sygdomstilfælde i Europa - og er først senere blevet undersøgt for coronavirus.

- Regeringen har noteret sig nyhederne og er i forbindelse med forskere og eksperter for at få be- eller afkræftet denne opdagelse, skriver en talsmand for det franske sundhedsministerium i et svar til Politico.

- Herefter vil vi foreslå yderligere undersøgelser.

Rykker ved billedet

Til de franske tv-stationer forklarer Yves Cohen, at prøver fra i alt 24 patienter, der blev testet negativ for influenza i december og januar, er blevet testet på ny.

Prøverne var blevet udtaget med det formål, at der skulle laves en såkaldt PCR-test for influenza - en testtype, der også kan benyttes til coronavirus.

Hver test blev foretaget flere gange for at sikre, at der ikke var nogen fejl, siger Cohen ifølge The Guardian.

- Frankrig fandt Europas første tilfælde af coronasmitte i slutningen af januar. Og det her rykker jo fuldstændigt ved det billede. Noget kunne tyde på, at der har gået mindst en franskmand rundt og spredt smitten før jul, siger international korrespondent i DR Nyheder Stéphanie Surrugue.

Frankrig er i gang med en forsigtig genåbning efter en meget hård nedlukning af samfundet. (Foto: © Bertrand Guay, Scanpix)

Har ikke været på rejse

Patienten overlevede virusinfektionen, og man har siden forsøgt at spore, hvor han kan være blevet smittet.

- Han var syg i 15 dage og smittede sine to børn, men ikke sin kone, som arbejder i et supermarked, siger intensivlægen.

- Han var forundret. Han forstod ikke, hvordan han var blevet smittet. Vi forsøgte at lægge puslespillet, og han havde ikke været på nogen rejser. Han havde kun været i kontakt med sin hustru.

Hun arbejder i en sushi-bod tæt på kolleger af kinesisk oprindelse, og det burde undersøges nærmere, om de havde været i Kina, tilføjer Cohen.

Stéphanie Surrugue siger, at det er vigtigt for Frankrig at finde ud af, præcis hvordan man blev ramt af sygdommen. Føreløbig er over 25.000 coronasmittede personer døde i Frankrig.

- Læger afviser indtil videre at udråbe denne anonyme patient som hele Europas "patient zero" - altså det første smittetilfælde. For med den viden, man har nu, kan der godt have været en hel del andre, der var smittet i Paris omkring juletid.

Artiklen er rettet 22. maj. Vi har rettet en formulering, så der nu står, at 25.000 coronasmittede personer er døde. Den tidligere formulering kunne antyde, at vi vidste at alle 25.000 er døde af corona, men det er ikke sikkert, kun at de altså er døde med smitten i kroppen.

/DR Nyheder/