Frankrig vil forbyde højreradikal ungdomsbevægelse: 'De underminerer republikken'

Bevægelsen 'Generation Identitaire' kæmper imod et multikulturelt Europa, men møder politisk pres.

Generation Identitaire under en demonstration mod islam i Paris, november 2019. (Foto: © PHILIPPE LOPEZ, AFP or licensors)

De er højreradikale unge franskmænd, som kæmper mod migration, multikultur og "befolkningsudskiftning". Men nu overvejer de franske myndigheder helt at forbyde den ungdomspolitiske organisation Génération Identitaire - på dansk Generation Identitær.

Det sker, efter at medlemmerne tidligere på måneden afholdt en aktion, hvor de forsøgte at blokere grænseovergangen til Spanien i den franske del af Pyrenæerne.

Ifølge gruppen selv var aktionen en protest mod ”terror- og migranttruslen i Pyrenæerne”. Men den højreradikale gruppe underminerer demokratiet, når de agerer grænsepoliti, mener den franske indenrigsminister, Gerard Darmamin. Derfor vil han nu have undersøgt, om gruppen kan forbydes og tvinges til opløsning.

- Jeg er meget chokeret over den underminering af Republikken, som medlemmerne af Generation Identitær står bag. Og man kan vist roligt sige, at det ikke er deres første aktion. Jeg har derfor bedt indenrigsministeriet om at indsamle de informationer, der skal til, for at jeg kan fremlægge forslag om opløsning af Generation Identitær, siger Darmanin.

Han understreger, at ministeriet vil handle inden for rammerne af loven, og han ikke tøver med at foreslå opløsning.

Den franske indenrigsminister, Gerard Darmarmin (Foto: © Bertrand Guay, AFP or licensors)

Hvem er Generation Identitær?

Ungdomsbevægelsen Generation Identitær hører til på den yderste højrefløj i Frankrig og har eksisteret i dens nuværende form i cirka 20 år.

Bevægelsen slår sig op på ikke-voldelig modstand mod migration, indvandring og det, de kalder en "islamisering af det europæiske samfund". Nogle af gruppens slagord - både i Frankrig og andre steder i Europa - er "Byg Fort Europa", "Forsvar Europa!" og "Remigration nu!".

De franske myndigheder har haft bevægelsen i søgelyset i de sidste fem-ti år, fortæller Stéphanie Surrugue, der er DR Nyheders internationale korrespondent med base i Paris.

- Det er på baggrund af den her seneste aktion, at Damian nu vil undersøge, om der er juridisk basis for at opløse den franske del af bevægelsen, siger hun.

Her kan du få et overblik over de franske sager mod medlemmer af Generation Identitær:

 • Oktober 2012: Godt 70 aktivister fra Génération Identitaire besætter en byggegrund til en moske i Poitiers. Samtlige aktivister bliver varetægtsfængslet. Fem bliver tiltalt, bl.a. for opfordring til religions- eller racediskrimination. De bliver i 2017 idømt 1 års betinget fængsel, mens Generation Identitaire får en bøde på 10.000 euro. Aktivisterne appellerer dommen og bliver frikendt ved appeldomstolen i Poitiers i juni 2020.

 • Kilde: Le Figaro, Breizh Info

 • April 2018: Aktivister fra Generation Identiaire foretager grænsepatruljer på den fransk-italienske grænse i april 2018. Aktion ’Defend Europe’ har til formål at bremse indvandring til Frankrig via Alperne. Tre aktivister bliver i august 2019 ved retten i Gap idømt 6 måneders ubetinget fængsel for at forstyrre den offentlige orden. De får desuden en bøde på 2000 euro, mens Generation Identitaire selv får en både på 75.000 euro. Aktivisterne appellerer dommen og bliver frifundet i december 2020 ved appeldomstolen i Grenoble.

 • Kilde: AFP, Le Monde

 • Oktober 2018: Medlemmer af Géneration Identitaire trænger 5. oktober 2018 ind hos nødhjælpsorganisationen SOS Méditeranée i Marseille. 22 aktivister bliver varetægtsfængslet og er pt. sigtet for bl.a. ’overlagt vold’.

 • Kilde: La Provence, BFM

 • December 2018: Tv-stationen al-Jazeera viser dokumentaren ’Generation Hate’, som bl.a. er filmet med skjult kamera på baren Citadelle i Lille. Baren er tilholdssted for den identitære bevægelse Organisation Citadelle, der sympatiserer med Generation Identitaire. Tre personer, der er tilknyttet Citadelle, men ikke formelt er medlemmer af Generation Identitaire, bliver efterfølgende kendt skyldige i at opfordre til racehad, og idømmes hhv. 8, 5 og 3 måneders betinget fængsel samt deltagelse i et kursus i ’medborgerskab’.

 • Kilde: Libération, 20 Minutes

 • Marts 2019: Aktivister fra Generation Identitaire trænger ind i offentlige kontorer i Seine-Saint-Denis for at protestere mod socialhjælp til udlændinge. 19 aktivister bliver varetægtsfængslet. I marts 2020 bliver 18 aktivister idømt mellem 1 og 3 måneders betinget fængsel for ulovlig indtrængen.

 • Kilde: Le Figaro, Le Parisien

 • Januar 2021: Godt 30 aktivister fra Generation Identiaire foretager grænsepatruljering i Pyrenæerne i januar 2021 for at bremse indvandring over den fransk-spanske grænse. En politiefterforskning for opfordring til racehad er i gang. Strafferammen er 1 års ubetinget fængsel og bøde på 45.000 euro.

 • Kilder: France3, Marianne

Har bredt sig til Tyskland, Østrig og Danmark

Det er ikke første gang, at bevægelsen forsøger at blokere en grænseovergang i de franske bjerge. I 2017 udførte medlemmerne en lignende aktion i Alperne ved grænsen til Italien.

De har også besat byggegrunde til moskeer og blokeret veje til franske asylcentre – protestformer, som er blevet adopteret af bevægelsens afdelinger i mange andre lande. For det er nemlig ikke kun i Frankrig, at bevægelsen har greb om de højreorienterede unge.

Den har også spredt sig til Østrig, Tyskland og Danmark.

- I de senere år har den spredt sig til store dele af Europa, ikke mindst på grund af en ekstremt effektiv rekruttering via sociale medier og ude på skoler og uddannelsessteder. Og den franske afdeling har også afholdt flere sommerlejre, hvor deltagere fra Danmark og andre europæiske lande har deltaget, fortæller Stéphanie Surrugue.

Revolutionære Antifascister og Antifascistiske Unge holder demonstration mod Generation Identitær, Billedet er fra 27. februar 2020. (Foto: © Philip Davali, Philip Davali)

"Et knæfald for venstrefløjen"

I Frankrig er Generation Identitær ikke en del af den politiske mainstream, selvom de gerne vil være det. Alligevel er der en vis lydhørhed over for deres budskaber, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Man skal tænke på, at Frankrig har Europas største muslimske befolkning, og der er temmelig stor opbakning til højrefløjslederen Marine Le Pen, siger hun og fortsætter:

- Så mens centrumpolitiske og venstreorienterede stemmer støtter indenrigsministeren, ser vi også stemmer på den politiske højrefløj – blandt andet Marine Le Pen - kalde det her for et knæfald for venstrefløjen, et overgrebytringsfriheden og en klapjagt på borgere, der bruger deres demokratiske rettigheder til at protestere, siger hun.

Under politisk pres i flere lande

Frankrig er ikke det eneste land, hvor myndighederne har de højreradikale unge i søgelyset. Også i Tyskland og Østrig er de lokale afdelinger af Generation Identitær kommet under politisk pres.

Det fortæller journalist og forfatter Rasmus Dage Halland, som har skrevet bogen "Identitær - En rejse ind i Europas nye højre".

- I Tyskland har efterretningstjenesterne identiceret dem som højreekstremister, så der bliver kigget efter i sømmene i deres miljøer. Man har også undersøgt mulighederne for at gøre bevægelsen kriminel. Men det har ikke fået medhold, fortæller han i P1.

Forbindelser til terror

Også i Østrig undersøger man ifølge Rasmus Dage Halland muligheden for at opløse gruppen.

Ikke mindst efter at det kom frem, at terroristen Brenton Tarrant, der skød og dræbte 51 mennesker i to moskeer i Christchurch i 2019, havde været i kontakt med lederen af Generation Identitær i Østrig, ligesom Tarrant også havde doneret penge til bevægelsen.

Inden Tarrant begik angrebet, udgav han endda et manifest med titlen "Den store udskiftning", som også er et begreb Generation Identitaire benytter sig af. Det østrigske politi indledte en efterforskning af den eventuelle forbindelse mellem Tarrant og Sellner, men den blev efterfølgende droppet, skriver Tiroler Tagezeitung.

- Der er ikke nødvendigvis nogen forbindelse mellem de to ting, men det har gjort, at den østrigske regering også er gået ind i sagen for at undersøge, om man kan opløse bevægelsen, siger Martin Dage Halland.

Ifølge Martin Dage Halland har det politiske pres i flere europæiske lande svækket bevægelsen. Samtidig har bevægelsens omdømme taget skade af, at flere andre højreekstremistiske angreb har promoveret nogle af de samme idéer som Generation Identitær-bevægelsen.

- Det har gjort, at deres ry er blevet blakket, og at de er blevet sat i forbindelse med noget, som de helst selv gerne vil tage afstand for. Så de er lidt i krise lige nu, men det betyder ikke, at de forsvinder. Den kan også omforme sig til noget andet. Det vil tiden vise, siger han.

Rettelse: Artiklen er blevet opdateret den 26. februar 2021, da den indeholdt flere fejl.

Det fremgik af artiklen, at flere medlemmer af det franske Generation Identitær var blevet retsforfulgt og dømt for at opildne til racehad og vold. Men det er ikke korrekt.

Der er blevet afsagt domme for blandt andet racediskrimination mod flere personer, der sympatiserer med bevægelsen, men de er blot sympatisører – og altså ikke medlemmer – af den franske del af Generation Identitær. De pågældende personer er derimod knyttet til en anden fransk identitær bevægelse kaldet Citadelle. De medlemmer af Generation Identitær, der har fået domme for at opildne til racehad, er efterfølgende blevet frifundet ved appelsager.

Derfor er følgende citat af DR’s internationale korrespondent Stéphanie Surrugue blevet fjernet fra artiklen:

"Gennem årene har de tilbageholdt og også fået dømt flere medlemmer af bevægelsen for at opildne til racehad og til vold."

For klarhedens skyld er der tilføjet en faktaboks til teksten, der redegør for de franske myndigheders forsøg på retsforfølgelse af medlemmer af Generation Identitær og andre identitære aktivister.

Derudover er det tilføjet teksten, at det østrigske politi indledte en efterforskning af en eventuel forbindelse mellem gerningsmanden til terrorangrebet i Christchurch og den østrigske leder af Generation Identitær, men at efterforskningen efterfølgende blev nedlagt.