Frankrig vil udvise kriminelle romaer

Frankrigs regering vil lukke romalejre og smide kriminelle romaer ud af landet. Den ny linje møder kritik fra rettighedsgrupper.

ulovlig beboelse, nedlagt posthus

Den franske regering vil rydde ulovlige lejre, hvor romaer holder til, og udvise romaer fra andre EU-lande, hvis de bryder loven i Frankrig.

Det blev enden på et møde, som præsident Nicolas Sarkozy havde indkaldt til for at drøfte "de problemer, som visse medlemmer af disse samfund udgør for den offentlige orden".

300 lejre skal ryddes

Efter mødet oplyste indenrigsminister Brice Hortefeux, at 300 ulovlige lejre eller besatte huse, hvor der bor romaer og andre minoriteter, vil blive lukket. Udenlandske romaer og andre omrejsende folk, der begår kriminalitet, vil omgående blive udvist.

Ministeren siger, at han vil sende skatteinspektører ind for at undersøge lejrene.

- Mange af vores landsmænd er med rette overraskede over at se deres vogne blive trukket af visse kraftige biler, siger Hortefeux.

Romaorganisationer kritiserer regeringen

Regeringen møder kritik fra romaorganisationer og antiracister, der beskylder Sarkozy og hans regering for at forsøge at score stemmer ved at slå ned på romaer og andre minoriteter.

Dominique Sopo fra gruppen SOS-Racisme mener, at regeringen "puster til frygten for at kunne tage sikkerhedstiltag i brug og skabe et overvågningssamfund".

Sarkozy har blæst til kamp mod kriminalitet og siger blandt andet, at romaerne i Frankrig udgør et "problem" for sikkerheden i landet.

Hans udtalelser kommer efter, at vrede romaer i sidste uge angreb en politistation i byen Saint-Aignan, hvor politiet havde skudt og dræbt en roma under en biljagt.