Frankrigs blodige mareridt endevendes

I dag vidnede den tidligere præsident Hollande i retssagen om terrorangrebene i 2015. Mange overlevende har i retssalen fortalt, hvordan deres liv blev knust den lune novemberaften.

USAs præsident Barack Obama og Frankrigs præsident François Hollande besøgte det improviserede mindested ved Bataclan efter terrorangrebene, der rystede Paris den 13. november 2015. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix Denmark)

Hundredvis af liv blev for altid forandret den aften for seks år siden, hvor Frankrig blev ramt af ni koordinerede angreb, det værste terrorangreb i fredstid.

En af dem, der overlevede angrebene, var Hans Denele. Den dengang 42-årige pariser var til koncert med det amerikanske heavy metal band, Eagles of Death Metal, da tre stærkt bevæbnede terrorister angreb det ikoniske koncertsted Bataclan.

Med Kalasjnikov-geværer dræbte de tre terrorister så mange mennesker, de kunne, før to af dem udløste deres bombebælte.

Lå i en bunke af døde

Angrebet stod på i flere timer, hvor mange hundreder koncertgæster blev holdt som gidsler, deriblandt Hans Denele.

- Jeg lå i en bunke af døde mennesker og mærkede, at blodet og livet sivede ud af mig, fortæller han.

Hans Denele var blevet ramt i milten og kraniet, og han havde mistet hørelsen på sit ene øre, fordi hans trommehinde blev sprængt, da en terrorist udløste sit selvmordsbælte på scenen.

I dag kæmper Hans Denele som mange hundreder andre overlevende med at leve videre med arrene - de fysiske, men især de psykiske.

- En del af mig døde den aften på Bataclan, sagde han til DR Nyheder, da vi talte med ham, inden retssagen startede.

Mange overlevende og pårørende har aflagt vidnesbyrd i retssalen, en slags bunker, der er bygget specielt til ”århundredets retssag”, der begyndte for to måneder siden.

De har fortalt deres historier overfor dommere, advokater, tilhørere. Og vigtigst: Overfor de 14 tiltalte, der er til stede, tiltalt for at planlægge og udføre angrebene.

- Det er tilbagevendende spørgsmål: Hvordan døde deres kære? Led de? Det er vigtigt for dem at få at vide. Retssagen er for de pårørende og ofrene, det er godt, den bliver afholdt, siger Samia Maktouf, advokat for flere ofre.

Tidligere præsident vidner

I skrivende stund vidner François Hollande, der var præsident i 2015. Han er indkaldt som vidne af foreningen Life for Paris, der består af cirka 700 ofre og pårørende.

Sikkerheden var i top, da den tidligere præsident i dag ankom til den specialbyggede retssal:

- Vi havde ikke de oplysninger, der kunne have forhindret angrebene, lød det blandt andet fra François Hollande i retsalen, beretter det franske medie Le Figaro.

En advokat for ofre og pårørende spurgte, hvorfor netop Frankrig blev ramt af de voldsomme angreb:

- Andre lande blev alvorligt ramt, Belgien, Tyskland, Spanien og så videre. Hvorfor Frankrig mere end de andre? Sikkert fordi det er menneskerettighedernes land, frihedens land, sagde Hollande.

- Det er vores ære. Der var viljen til at straffe Frankrig for, hvad det er. Det var ikke så meget vores deltagelse i koalitionen, men snarere fordi disse terrorister mente, vi var begærets, fordærvelsens, ondskabens land. De gik efter symbolske steder.

Var på stadionet, der blev angrebet

François Hollande sad på stadionet Stade de France i det nordlige Paris og fulgte venskabskampen mellem Frankrig og Tyskland sammen med sin søn og den daværende tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.

På en måde var angrebet ventet, har Hollande tidligere fortalt:

- Vi vidste bare ikke hvornår, hvor eller hvordan, det ville ske.

Det skete så den 13. november 2015 kl. 21.16, da en selvmordsbomber udløste sit bombebælte uden for stadion. Fire minutter senere udløste næste terrorist sit bombebælte, også uden for stadion, viser overvågningskameraer.

Blodbad i gang i Paris

Et blodbad er i gang inde i Paris samtidigt.

Klokken 21.26 skyder terrorkommandoer mod gæster på to restauranter. 10 minutter senere sker endnu et angreb mod en café, og klokken 21.38 udløser en terrorist sit bombebælte foran caféen Comptoir Voltaire, der som de andre ramte caféer ligger tæt på Bataclan. Ni minutter efter trænger tre terrorister ind på Bataclan og begynder at skyde koncertgæster ned med deres Kalashnikov-geværer.

- Da jeg fik besked om, at der var et terrorangreb i gang, orienterede jeg den tyske udenrigsminister, men bad ham blive siddende og lade som ingenting, har Hollande tidligere fortalt France 2.

Frankrigs præsident og Tysklands udenrigsminister sidder sammen et stykke tid og følger kampen på banen, inden Hollande tager sin frakke på og forlader stadion med sine sikkerhedsvagter. Han vælger ikke at evakuere Stade de France.

- Jeg kunne ikke forlade stadion for pludseligt, jeg ville ikke risikere at skabe panik blandt de 80.000 tilskuere, har Hollande fortalt.

Kritiseret for at besøge Bataclan

Hollande tager til krisemøde i indenrigsministeriet, og klokken 23.53 er han tilbage i Elysée palæet, hvor han erklærer undtagelsestilstand i hele Frankrig. Det betyder, at normale love og borgerrettigheder er sat ud af kraft.

Klokken 01.53 kører præsidenten til Bataclan, hvilket han senere bliver kritiseret for, fordi det satte landets overhoved i en sikkerhedsrisiko.

- Jeg spørger bare, hvilket statsoverhoved der ikke ville have gjort det. På det tidspunkt midt om natten kom der stadig overlevende vaklende ud fra Bataclan, har en berørt Hollande - der har fire børn, der bor i området - tidligere forklaret.

- Da jeg udtalte mig om natten, vidste jeg ikke, om der ville komme flere angreb, eller om det virkelig var slut, lød det fra Hollande, der tilføjede:

- Retssagen vil netop afgøre, om der var flere angreb planlagt.

130 mennesker døde i terrorangrebene 13. november 2015, og flere end 490 mennesker blev såret.

FacebookTwitter