Frankrigs præsident lægger op til radikale EU-reformer

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ønsker europæisk grænsepoliti og et pan-europæisk asylkontor.

Den franske præsident understregede også igen sine ønsker om reformer i eurozonen og et langt tættere forsvarssamarbejde i EU. (Foto: pool © Scanpix)

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ønsker gradvis oprettelse af europæisk grænsepoliti. Han siger, at et pan-europæisk asylkontor vil fremskynde og harmonisere procedurer ved asylbehandling.

I en tale om EU's fremtid lægger præsidenten samtidig op til et fælles europæisk program for uddannelse og integration af flygtninge.

Den franske leder, der talte bredt om EU's udvikling nu og fremover, siger, at EU i dag er "for svagt, for langsomt og for ineffektivt".

I sin tale, som han holdt på Sorbonne Universitet i det centrale Paris, hedder det, at EU må transformeres grundlæggende, "da EU er det eneste, som giver os kapacitet til at handle internationalt og møde vor tids store udfordringer."

Den franske præsident understregede også igen sine ønsker om reformer i eurozonen og et langt tættere forsvarssamarbejde i EU.

Macron lancerede sine idéer om EU's fremtid før forbundskansler Angela Merkel for alvor har indledt forhandlinger om en ny tysk koalitionsregering, hvor hendes konservative CDU-parti vil være svækket i forhold til tidligere.

Dette ventes at vanskeliggøre den reformproces, som Macron ønsker.

/ritzau/Reuters