Frankrigs præsident vil 'pisse de uvaccinerede af', mens andre lande kæmper med testkøer og sygefravær

Overalt i verden bliver der i disse dage sat smitterekorder - men hvad gør man, når omikron sætter samfundet i stå?

PCR eller ej? Kort eller lang isolation? Spørgsmålene er mange, når verdens regeringer skal beslutte, hvordan de vil holde samfundet i gang, mens smittetallene stiger eksplosivt. (Foto: Stephane De Sakutin © Ritzau Scanpix)

Livet skal gøres så besværligt som muligt for dem, som vælger at takke nej til en coronavaccine.

For selvom den franske præsident, Emmanuel Macron, ikke vil tvinge de fem millioner franskmænd, der endnu ikke er vaccineret, til at tage imod et stik, så vil han ”pisse dem af” i en grad, der gør, at de alligevel vælger at tage imod tilbuddet om en vaccine.

Det siger han i et interview med det franske medie Le Parisien.

- Jeg vil ikke sende uvaccinerede personer i fængsel. Så vi bliver nødt til at sige til dem, at fra den 15. vil de ikke længere kunne gå på restaurant. De vil ikke længere kunne gå ud og drikke kaffe, de vil ikke kunne gå i teateret. De vil ikke længere kunne gå i biografen, lød det fra præsidenten, som i interviewet brugte det franske udtryk ”emmerder” – at pisse af.

Udmeldingen har vakt vrede i Frankrig, der ligesom en hel række andre lande rundt omkring i verden har oplevet en eksplosiv smittestigning i løbet af de seneste måneder.

Det seneste døgn har de franske myndigheder registreret 335.000 nye smittetilfælde, det højeste antal siden pandemiens start.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har fået skarp kritik fra begge politiske fløje i Frankrig efter sin udtalelse om de franskmænd, der ikke ønsker at blive vaccineret. (Foto: THOMAS SAMSON © Ritzau Scanpix)

Omstridt forslag udløste dødstrusler

Frankrig har ellers en af de højeste vaccinedækninger i hele Europa. Mere end 90 procent af den voksne befolkning har allerede fået to stik.

Alligevel forventes den franske regering i denne uge at godkende et forslag om, at franskmænd fremover kun kan få adgang til restaurant- og kulturlivet, hvis de har bevis for vaccination eller tidligere smitte, og ikke som nu, hvor man også kan bruge en negativ test.

Forslaget har udløst bred kritik af regeringen, og det franske parlament har flere gange denne uge måttet udsætte en debat om emnet på grund af uenigheder, senest i går aftes, blandt andet omkring præsidentens sprogbrug.

Flere parlamentsmedlemmer har endda modtaget dødstrusler på grund af forslaget, skriver BBC.

Fjerner PCR-krav

Men Frankrig er langt fra det eneste sted, hvor man for tiden forsøger sig med forskellige greb for at at håndtere den stigende smitte og den påvirkning, den har på samfundet.

Også i Israel har man i den seneste tid set et rekordhøjt antal smittetilfælde. I dag satte landet, som huser 9,2 millioner indbyggere, smitterekord med 11.978 smittede.

De høje smittetal og det stigende behov for PCR-test har sat sundhedsmyndighederne under pres, ikke mindst dem, som står for vacciner, behandling af coronapatienter og dem, som foretager PCR-testene.

Derfor har man valgt at ændre på test- og isolationsprocedurerne for at sikre, at testcentrene kan følge med.

Israelske seniorer til en vaccinefest i Netanya, Israel, den 5. januar. Israel har som et af de første lande i verden givet det fjerde vaccineskud til dele af befolkningen, heriblandt de særligt udsatte, personer over 60 år og ansatte i sundheds- og plejesektoren. (Foto: AMMAR AWAD © Ritzau Scanpix)

I Israel forsvinder kravet om PCR-test nu for nære kontakter, og fremover kan alle, der er vaccineret og under 60 år, slippe for isolation, så længe de får et negativt resultat på en hjemmekviktest.

I stedet vil PCR-test være reserveret for dem over 60 år og andre personer i højrisikogrupper, som for eksempel hjerte- og sukkersygepatienter.

Forhåbningen er, at det vil lette presset på landets testkapacitet og ”holde økonomien åben”, lød det tidligere i dag fra Israels sundhedsminister, Nitzan Horowitz, ifølge Haaretz.

Kviktest er godt nok

Også i Storbritannien forsøger man i disse dage at lette presset på testsystemerne, så briterne ikke længere behøver at stå i kø i timevis for at få en PCR-test.

I sidste uge vurderedes hele 3,5 millioner mennesker til at være smittet med coronavirus – eller sagt på en anden måde, cirka hver 15. brite. Det oplyste det nationale britiske statistikkontor, ONS, i dag.

Ifølge ONS er smitten er stigende overalt i landet, ikke mindst i hovedstaden London, hvor op mod hver 10. indbygger menes at have corona. 194.747 blev registreret smittede i løbet af det seneste døgn, det næsthøjeste antal nogensinde.

Som konsekvens af den ekstremt høje smitte har regeringen annonceret, at personer, der bliver testet positive af en kviktest, ikke længere behøver at få deres testresultatet bekræftet med en PCR-test.

Den britiske premierminister Boris Johnson under en corona-briefing i i London tirsdag. Her fastholdt premierministeren, at Storbritannien kan "ride omikron af" uden at indføre yderligere restriktioner. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Sundhedsvæsen og jernbaner ramt

I Irland og Skotland har man også taget konsekvensen af stigende smitte, men her har man valgt at skrue ned for antallet af påkrævede isolationsdage, når man er smittet, så folk kan komme hurtigere tilbage på arbejde.

I Irland sænkes antallet af dage fra syv til fem, mens skotterne sænker deres krav fra ti til syv.

I Skotland skyldes beslutningen, at fraværet på grund af corona-isolation nu er så omfattende, at det blandt andet er begyndt at skabe problemer for driften af det skotske sundhedsvæsen og den skotske jernbane, lød det i dag fra den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon.

Det skotske forretningsliv har også efterspurgt ændringer, og bifalder ifølge britiske medier beslutningen om at ændre isolationsperioden, som blev annonceret samtidig med støttepakker til de hårdest ramte erhverv.

Også i Tyskland overvejer man ifølge Reuters lige nu at forkorte isolationsperioden, blandt andet så ansatte i kritiske sektorer, som for eksempel hospitaler og elleverandører, kan komme hurtigere tilbage på arbejde.

- Tag imod vaccinen

Selvom der er forskel på de greb, man tager i brug rundt omkring i verden, er én ting dog ens overalt - nemlig opfordringen til at tage imod vaccinen, hvis man endnu ikke har fået den.

Det er også tilfældet i USA, der i går, som det første land i verden, kunne registrere mere end én million smittede på blot et døgn. Ifølge Biden-administrationens øverste corona-rådgiver, Anthony Fauci, ser man nu en "nærmest vertikal" smittestigning. Det skriver BBC.

Trods den stigende smitte har man i USA på lige fod med andre steder i verden, hvor omikron dominerer, ikke set en tilsvarende stigning i antallet af dødsfald og indlæggelser.

Antallet er dog langsomt tiltagende, lød det tirsdag fra den amerikanske præsident, Joe Biden, som understregede, at indlæggelser og dødsfald hovedsagligt rammer de amerikanere, der ikke er vaccinerede.

Også i Tyrkiet, Italien, Sverige, Holland og Danmark er der i løbet af det seneste døgn registreret rekordhøje smittetal.

FacebookTwitter