Fransk anbefaling om at fjerne brystimplantat

Frankrig anbefaler titusinder af kvinder at få fjernet brystimplantater fra det franske firma PIP. Der er risiko for, at de brister.

bryster implant (© DR)

Det franske sundhedsministerium anbefaler nu tusindvis af kvinder over hele verden at få fjernet et brystimplantat fra det franske firma PIP, Poly Implant Prothese.

Opfordringen kommer, selv om sundhedsministeriet i Paris siger, at der ikke er fare for, at brystimplantatet kan medføre kræft. Men der er stor risiko for, at implantaterne brister.

- Kvinder, der har PIP-implantater har ikke større risiko for at få brystkræft end kvinder med implantater fra andre producenter, siger den franske vicesundhedsminister, Xavier Bertrand.

Får udgifter dækket

Han føjer dog til, at anbefalingen om at fjerne implantatet fra PIP sker som en "forebyggende foranstaltning".

Han lover desuden, at de kvinder, der vælger at få fjernet PIP implantatet, får udgifterne dækket af en offentlig forsikring.

Regeringen anbefaler, at kvinder, der vælger at bibeholde implantaterne, får foretaget en mammografi hver sjette måned.

Implantat kan briste

Anbefalingerne kommer, efter at otte kvinder har fået konstateret brystkræft, efter at de har fået indsat PIP-implantatet.

Franskmændene mistænker, at der i implantat fra PIP, der blev lukket i 2010, er anvendt et ulovligt silikone stof. Desuden skal der være risiko for, at implantatet brister.

Mellem 300.000 og 400.000 kvinder menes at have fået forstørret deres bryster med produktet.

Storbritanniens tilsyn med lægemidler og sundhedsprodukter, MHRA, siger, at der ikke er grund til panik, da der indtil videre ikke er tegn på øget risiko for kræft.

1.000 danske kvinder

De anbefaler derfor ikke britiske kvinder at få fjernet implantaterne.

Eksperter fra MHRA har været i kontakt med andre tilsyn og myndigheder i adskillige lande, deriblandt Holland, Portugal, Danmark, Italien og Østrig.

Der er omkring 100 danske kvinder, der har PIP-produkter i sig, vurderer Lægemiddelstyrelsen.

Facebook
Twitter