Fransk faneflugt: Endnu en minister forlader Macron

Frankrigs indenrigsminister har meddelt, at han vil forlade regeringen. Det er den tredje minister på fem uger, der forlader Macron.

Endnu en minister forlader nu den franske regering og præsident Emmanuel Macron. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Han havde glædestårer i øjnene dén dag, Emmanuel Macron blev indsat som Frankrigs præsident. I dag, mindre end halvandet år senere, har Gérard Collomb afleveret sin opsigelse, og Macron mister dermed en af sine engang mest loyale støtter.

Det begynder at ligne en fransk faneflugt, for præsident Macron skal for tredje gang på fem uger finde sig en ny minister. Først var det klimaminister Nicolas Hulot, der forlod regeringen i protest, så sagde sportsminister Laura Flessel op af personlige grunde. Og nu forlader Gérard Collomb sin magtfulde indenrigsministerpost.

Officiel årsag: Collomb vil tilbage i sit gamle job som borgmester hjembyen Lyon.

Uofficiel årsag: Collomb er dybt skuffet over Emmanuel Macron.

"Macron mangler ydmyghed"

Lad os spole tiden tilbage til 2017. Gérard Collomb, den populære, socialistiske borgmester fra Lyon, var en af de første til at støtte den relativt ukendte og uerfarne Emmanuel Macrons valgkampagne.

Dén popularitet og erfaring, som 69-årige Collomb kunne bidrage med, var vigtig for 39-årige Macron. Og da det vilde projekt lykkedes, fulgte millioner af franskmænd de direkte tv-billeder fra indsættelsesceremonien i Elyséepalæet, hvor den nyslåede præsident Macron taknemmeligt lagde sin hånd på Gérard Collombs skulder. Kameraerne zoomede ind på Lyon-borgmesterens blanke øjne, og franskmændene forstod, at der var tale om et helt særligt politisk venskab.

Macron belønnede Collombs loyalitet ved at udnævne ham til Frankrigs indenrigsminister, og Collomb forlod både Lyon og Socialistpartiet til fordel for Paris og En Marche-partiet. Det første års tid var det tydeligt for enhver, at Macron havde en særlig respekt for og tillid til Collomb, der blev en af præsidentens mest betroede allierede.

Så begyndte problemerne, der i denne uge har ført til en politisk skilsmisse med et noget bizart forløb:

For tre uger siden luftede Collomb offentligt sin kritik af Emmanuel Macron og erklærede under en frokost med en flok journalister, at ”vi er ikke mange, der stadig får lov til at tale med ham” og påpegede præsidentens ”mangel på ydmyghed”.

For to uger siden erklærede indenrigsministeren så, at han ville genopstille som borgmester i Lyon i 2020, og at han således agtede at forlade sin ministerpost i sommeren 2019.

Men så, mandag aften, afleverede Collomb sin øjeblikkelige opsigelse til præsidenten. Overraskende for de fleste afviste Macron imidlertid at tage imod opsigelsen; præsidenten ønskede at holde fast på Collomb indtil sommeren 2019, så der var ro på regeringen op til Europaparlamentsvalget i maj 2019.

Dramaet fortsatte for åbent tæppe: Tirsdag eftermiddag erklærede Collomb så i avisen Le Figaro, at han stadig ønskede at ”forlade regeringen hurtigst muligt”. Kort efter kom det frem, at Lyons nuværende borgester gerne vil vige pladsen til fordel for Collomb allerede nu. Og sent tirsdag aften accepterede Macron så endelig indenrigsministerens opsigelse.

I dag, onsdag, forventes premierminister Edouard Philippe at blive udnævnt fungerende indenrigsminister, så Collomb i en fart kan komme ud af ministerkontoret og regeringen.

Flere konflikter

Macron og Collombs konflikter brød første gang ud i lys lue i forsommeren 2018 efter et års politisk parløb.

Første sag var det i Frankrig så omdiskuterede lovforslag om nye hastighedsgrænser på landevejene. Macron og premierminister Philippe ville have sat farten ned fra 90 til 80 kilometer i timen. Forslaget var mildest talt upopulært i den brede befolkning, og Collomb protesterede igen og igen over for Emmanuel Macron. Men loven blev vedtaget, og Collomb blev i maj måned irettesat offentligt af premierminister Philippe, der understregede, at ”hele regeringen” støttede det nye tiltag.

I juli måned eksploderede så sagen om præsidentens sikkerhedsmedarbejder Alexandre Benalla, der er sigtet for at have optrådt voldeligt over for flere demonstranter. Benalla blev imidlertid først fyret, da sagen blev afsløret i pressen. Dét fik oppositionen til at kræve Collombs afgang, fordi indenrigsministeren viste sig at have været orienteret om voldssagen uden at kræve Benalla fyret.

Benalla-sagen har kostet både Collomb og Macron politisk popularitet i Frankrig. Og har også kostet et politisk venskab mellem præsidenten og indenrigsministeren. Mens Collomb pakker attachemappen og rejser hjem til Lyon, skal Macron i gang med endnu en ministerrokade. Ikke noget ønskescenario for en præsident, hvis popularitetsmålinger er lavere end på noget tidspunkt siden dén dag, han blev indsat som præsident... dén dag for halvandet år og en evighed siden, da Collomb græd af glæde over Macron.

Facebook
Twitter