Fransk filmkrise to uger inden deres 'Oscars': Komité trækker sig efter kritik

Kritikken er væltet ned over arrangørerne, efter en film af Roman Polanski har fået 12 nomineringer.

Den 86-årige polsk-franske filminstruktør har været efterlyst af amerikanske myndigheder siden 1970'erne for voldtægt af en bare 13-årig pige. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

To uger inden César-prisuddelingen - den franske udgave Oscarprisfesten - har samtlige medlemmer af César-akademiet valgt at træde tilbage.

César-akademiet, der uddeler priserne til showet, er nemlig blevet udsat for en voldsom kritik, fordi den har nomineret en film af instruktøren Roman Polanski til 12 priser.

Den 86-årige polsk-franske filminstruktør har nemlig været efterlyst af amerikanske myndigheder siden 1970'erne for voldtægt af en bare 13-årig pige, skriver BBC.

Roman Polanski har nægtet, at han i 1977 voldtog 13-årige Samantha Geimer. Han indrømmede, at de to havde haft sex, men flygtede året efter, inden han blev dømt.

Nomineringen af Polanski har kastet flere opfordringer til en boykot af årets prisuddeling af sig. Ifølge kritikerne er nomineringen af Polanski et tydeligt eksempel på, at César-akademiet ikke fungerer normalt.

I en udtalelse forklarer akademiet, at det ønsker at ære årets mænd og kvinder i film og at sørge for, at filmfesten forbliver en fest.

- Denne kollektive beslutning tillader en fuldstændig fornyelse af akademiet, lyder det.

Smidt ud af Oscar-akademiet

Voldtægtsanklagen mod Roman Polanski er ikke et enkeltstående tilfælde. Flere kvinder har de senere år anklaget instruktøren for vold og voldtægt.

I november 2019 anklagede den franske model og skuespiller Valentine Monnier Polanski for at have forgrebet sig på hende i 1970'erne.

Filminstruktøren afviser, at han skulle have slået og voldtaget skuespilleren i sit hjem i Schweiz i 1975. Polanski har truet med at retsforfølge skuespilleren for injurier.

- Det er tydeligt, at medierne forsøger at gøre mig til et uhyre, sagde han sidste år til mediet Paris Match.

Polanski blev sidste år smidt ud af Oscar-akademiet, men han har i år taget flere skridt til at forsøge at få sin plads igen.

Den 86-årige instruktør bor i dag i Frankrig. Han har ikke været i USA i mere end 40 år, men har i årevis forsøgt at forhandle sig frem til et forlig med de amerikanske myndigheder.

Roman Polanski vandt en Oscar for bedste instruktør i 2002 for filmen 'Pianisten', der handler om holocaust.

  • I 2017 dukkede flere aktivister op til en filmbegivenhed for at råbe skældsord rettet mod Roman Polanski. (Foto: Charles platiau © Scanpix)
  • Den 86-årige filminstruktør har ad flere omgange undgået at blive udleveret til USA. (Foto: Charles platiau © Scanpix)
1 / 2