Fransk kommissærkandidat bestod eksamen efter lang høring

Yderligere to EU-kommissærkandidater er godkendt, mens Ungarns kandidat skal svare på flere spørgsmål.

Den franske kommissærkandidat, Thierry Breton, var torsdag i den varme stol over for EU-parlamentarikerne. (Foto: John Thys/Pool © Ritzau Scanpix)

Fortiden som topchef i it-virksomheden Atos har forfulgt Thierry Breton i rollen som Frankrigs kandidat til et job som EU-kommissær for indre marked.

Men i eftermiddag bestod franskmanden sin store eksamen efter en tre timer lang høring i to udvalg i EU-Parlamentet.

Nu venter så den formelle godkendelse, når EU-Parlamentet - måske om et par uger - stemmer om hele den næste EU-Kommission.

Men Breton måtte besvare en stribe nærgående spørgsmål om sin tid som it-chef.

Flere spørgere borede også videre i Bretons mulige interessekonflikter i relation til hans kommende portefølje, der også omfatter det digitale område.

Flere medlemmer fra de socialistiske grupper ville vide, hvordan den kommende kommissær vil distancere sig fra sin fortid, og hvordan og til hvem han har afhændet sine aktier i selskabet Atos.

Viftede med dokumentation

Breton viftede dokumentationen for sit aktiesalg foran salen. Han understregede, at aktierne var afhændet på aktiemarkedet og ikke til familie eller bekendte.

Thierry Breton klarede dagens spørgsmål i parlamentet. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Redegørelsen for hans økonomiske interesser har medført forskellige reaktioner.

Den var dog tilstrækkelig for S&D-medlem Christel Schaldemose (S), som også stillede et par spørgsmål til franskmanden.

Schaldemose bekræftede umiddelbart efter høringen, at den socialdemokratiske gruppe var klar til at godkende Thierry Breton.

Rumæniens kandidat blev også godkendt torsdag. Ungarns kandidat, der også var til høring, blev imidlertid sendt hjem for at svare på flere spørgsmål. De svar skal være klar mandag.

/ritzau/