Fransk kyst blev hærget af gopler

500 ringede til skadestuerne med forbrændinger på en dag, da en stor gruppe gopler hærgede en 16 kilometer kyststrækning mellem Cannes og Nice i Frankrig.

Gopler hærgede en kyststrækning mellem Cannes og Nice i Frankrig. (Foto: Stephane Danna © Scanpix)

Franske skadestuer modtog mere end 500 opringninger på bare en dag, da en kyststrækning på 16 kilometer mellem de franske kystbyer Nice og Cannes blev hærget af gopler.

Smertefulde forbrændinger

Ifølge The Independent fik folk, der soppede i vandet smertefulde forbrændinger og ringede til skadestuerne og efterspurgte noget som kunne dulme smerterne. Og badegæster, der svømmede ud fra kysten, fandt pludselig sig selv totalt omringede af goplerne.

Arten af gopler, der hærgede kysten kaldes Pelagia noctiluca. Og et møde med dem kan give slemme forbrændinger og i nogle tilfælde endda give ardannelser.

Goplerne forsvandt fra kysten lige så hurtigt, som de var kommet. Men forskere frygter, at de vil vende tilbage, måske endda før sæsonen er omme.

- Jeg kan ikke sige, at det er sikkert at goplerne vender tilbage. I øjeblikket er de blevet blæst væk fra kysten, men skifter vinden kan de meget vel vende tilbage senere i år, siger Jacqueline Goy, der er ledende goppel-ekspert ved Institut d'Oceanographie in Paris til The Independent.

Kæmper mod goplerne

Gopler har ikke selv bevægelsesfrihed. De bliver blæst omkring af vind og tidevand. I sin tid kom de til kysterne i Middelhavet en gang hvert 10. eller 12. år. De blev i tre eller fire år, og forsvandt så lige så pludseligt som de var kommet. Men det har ændret sig. Det er ottende år i træk at goplerne har hærget strandene ved Middelhavet.

Af frygt for hvad det vil betyde for turist-industrien, har man forsøgt at installeret net ved mange strande i Cannes og Monaco. Men hundredvis af gopler slipper alligevel igennem. Og i Antibes patruljerer en katamaran, der er blevet døbt "goppel støvsugeren" kystlinjen og indfanger gopler.

Marine biologer mener, at overfiskning, der er skyld i at de fisk, der jager goplerne og deres unger som kæmper med goplerne om den plankton de begge lever af nu er væk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk