Fransk lærer fik skåret halsen over: 'Vores landsmand var åbenlyst offer for et islamistisk terrorangreb'

- En borger er i dag blevet dræbt, fordi han var lærer, sagde Macron i aftes.

Politiet har ikke meldt noget officielt ud om gerningsmandens identitet. (Foto: ABDULMONAM EASSA © Scanpix)

En 47-årig skolelærer blev i går dræbt på brutal vis i en forstad til Paris ved et angreb, der efterforskes som en terrorhandling.

Drabet skete sidst på eftermiddagen i forstaden Conflans-Sainte-Honorine, hvor læreren fik skåret halsen over på åben gade.

Ifølge politiet hørte kilder, at gerningsmanden råbte "Allahu Akabar "eller "gud er stor" i forbindelse med angrebet.

Nyhedsbureauerne AP og Reuters skriver, at den dræbte skolelærer tidligere havde modtaget både klager og trusler for at have fremvist billeder af profeten Mohammed i sin undervisning.

På den baggrund blev politiets antiterrorenhed hurtigt aktiveret efter drabet.

Den formodede gerningsmand blev efterfølgende spottet af en patrulje, mens han kom gående med en kniv ikke langt fra gerningsstedet. Han blev herefter dræbt af skud, da han ifølge politiet opførte sig truende og ikke ville lægge sig på jorden.

Ifølge franske medier er der tale om en 18-årig mand med tjetjenske rødder.

Macron: Det er vores kamp

Den 47-årige lærers beslutning om at vise en tegning af Mohammed i sin undervisning har skabt stor opstandelse i lokalområdet. Det har blandt andet vist sig ved, at mange forældre har delt videoer, hvor de klager over læreren - mens andre har delt billeder af ham, fortæller Stéphanie Surrugue, der er international korrespondent i DR Nyheder.

I skrivende stund har fransk politi anholdt ni personer i den formodede gerningsmands umiddelbare omgangskreds, og det er i tråd med praksis i Frankrig, når det kommer til terrorbekæmpelse, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Man forsøger at finde ud af, om han har fået logistisk hjælp til attentatet i går, siger hun.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kaldte sent i aftes angrebet for "islamistisk terror", da han besøgte området.

- En borger er i dag blevet dræbt, fordi han var lærer, og fordi han underviste om ytringsfrihed. Hele landet står bag vores lærere. Terrorister vil ikke splitte Frankrig, lød det i går fra præsidenten ifølge Reuters.

Præsident Macron holdt i går pressemøde foran skolen, hvor den dræbte skolelærer arbejdede. (Foto: ABDULMONAM EASSA / POOL © Scanpix)

- Vores landsmand var åbenlyst offer for et islamistisk terrorangreb, tilføjede præsidenten, der lagde vægt på, at modstanden mod oplysning og tankefrihed ikke må vinde.

- Det er ikke tilfældigt, at det var en lærer, terroristen angreb. For han ville angribe Frankrigs værdier og vores mulighed for at opdrage vores børn, uanset hvor de kommer fra, og hvad deres religion måtte være, til at være frie borgere, sagde han.

- Det er vores kamp, og den er eksistentiel.

Lignende retorik finder man hos den franske undervisningsminister, Jean-Michel Blanquer, som kalder drabet et angreb på republikken.

'Det er meget stærke følelser'

For blot en måned siden begyndte retssagen mod flere gerningsmænd bag det brutale angreb mod Charlie Hebdo i 2015, og den sag er stadig et åbent sår, lyder det fra Stéphanie Surrugue.

- Det er en ekstrem kompliceret debat i Frankrig. Attentatet mod Charlie Hebdo i 2015 satte ikke bare Frankrig i chok og sorg, men skabte også større debat om ytringsfrihed, som sådan set stadig raser i dag, siger hun.

Frankrig har de seneste år oplevet et stigende antal angreb begået af islamister.

I september blev en mand anholdt efter et økseangreb ved satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontor i Paris. To personer blev såret.

Angrebet, der også efterforskes som terror, skete foran den bygning, hvor Charlie Hebdo havde redaktion ved angrebet i 2015.

- Frankrig er det land i Europa, der har det største muslimske mindretal, så overvejelser om, hvordan man lever side om side fylder selvfølgelig meget. Og det er meget stærke følelser. De følelser har fået fornyet styrke i forbindelse med Charlie Hebdo-retssagen, siger Stéphanie Surrugue.

Facebook
Twitter