Fransk minister: Protester er en 'katastrofe' for økonomien

Protesterne fra "De gule veste" koster mange millioner for de franske virksomheder.

Før weekendens demonstrationer, der på de sociale medier fik tilnavnet "den fjerde akt", meldte flere af den franske hovedstads store turistattraktioner som Eiffeltårnet og Operaen ud, at de holdt lukket, ligesom flere topkampe i den franske fodboldliga er blevet udskudt. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)

Når den franske præsident, Emmanuel Macron, i aften klokken 20 præsenterer tiltag for at dæmme op for de sidste ugers demonstrationer, vil mange franskmænd formentlig se med.

Heriblandt de mange forretningsdrivende, som håber på en løsning, der kan få julesalget til at nå de forventede mål.

For de store - og voldelige - demonstrationer af såkaldte "De gule veste" er, hvad den franske finansminister, Bruno Le Maire, kalder intet mindre end en "katastrofe for forretningsdrivende" og for økonomien.

Ifølge foreningen for fransk detailhandel (FCD) har demonstrationerne, siden de begyndte 17. november, kostet butikkerne en omsætning på en milliard euro, svarende til 7,5 milliarder kroner, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Og det ses blandt andet hos den kendte supermarkedskæde Carrefour, elektronikkæden FNAC og Air France, der alle har oplevet en tilbagegang i løbet af de seneste uger.

"Fjerde akt" lukkede turistattraktioner

Ifølge Bruno Le Maire bør regeringen støtte de små og mellemstore virksomheder, som i øjeblikket kæmper, men på nuværende tidspunkt kan det være svært at danne sig et overblik over, hvad det kommer til at koste, siger DR's internationale korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

- Målt i et lidt større perspektiv, er det ikke kun julehandlen, som har fået et knockout, fordi forretningerne har måttet holde lukket de sidste to weekender i træk. Også forsikringsselskaberne kommer til at skulle betale hundredvis af millioner, siger hun og fortsætter:

- En anden udgift er de svimlende summer til blandt andet indkaldelse af indkaldelse af tusinder af ekstra betjente og jurister i forbindelse med gadeuroligheder og masseanholdelser.

Før weekenden annoncerede den franske regering, at den var klar til at indsætte 89.000 sikkerhedsstykker til at dæmme op for demonstrationerne.

På de sociale medier fik demonstrationerne hurtigt tilnavnet "den fjerde akt", og flere af den franske hovedstads store turistattraktioner som Eiffeltårnet og Operaen meldte ud, at de holdt lukket, ligesom flere topkampe i den franske fodboldliga blev udskudt.

I sidste uge lød det fra Le Maire, at restaurationsbranchen har set et dyk på mellem 20 og 50 procent, og regeringen er klar med en hjælpende hånd, siger Stéphanie Surrugue.

- Indtil videre vil regeringen gerne støtte de forretningsdrivende, der har haft det svært ved at få deres butikker i gang i tide til julesalget. Der er klare meldinger om, at de skal have hurtig og effektiv hjælp, så det er også en opfordring til forsikringsselskaber, men det er svært at vurdere, hvor langt regeringen vil gå, siger hun.

Fastfrysning af afgiftstigninger ikke nok

Hun påpeger, at regeringens tilbagerulning af de varslede afgiftsstigninger på brændstof, som satte gang i de landsdækkende protester, samt fastfrysningen af elafgifter ikke har været nok.

Utilfredsheden med præsident Emmanuel Macron er til at få øje på i Paris. "Macron i fængsel" er der skrevet med grafitti. (Foto: IAN LANGSDON © Scanpix)

Dermed venter hele landet på de politiske udmeldinger fra præsidenten, som her til morgen mødes med flere repræsentanter fra fagforeningerne, handelsorganisationer og ni ministre fra sin regering, heriblandt premierminister Édouard Philippe, Bruno Le Mair og indenrigsminister Christophe Castaner.

- Det er tydeligt, at folket har behov for at gøre opmærksom på sig selv og blive hørt, sagde regeringens talsmand, Benjamin Griveaux, til Europe1 radio i går.

Til demonstrationerne i weekenden gik omkring 136.000 ud i hele landet, heraf 10.000 alene i Paris, ifølge det franske indenrigsministerium.

Avisen Le Figaro skriver, at der blev foretaget 1.723 anholdelser over hele landet, heraf knapt 1.000 i hovedstaden alene, mens 179 blev såret.

Facebook
Twitter