Fransk pensionsreform tvinges igennem, mens rotter har kronede dage i Paris' gader

Præsident Macron har holdt fast i sin reformplaner trods strejker, uro og manglende opbakning i befolkningen.

Medlemmer af det franske parlament holder skilte med teksten "64 år: Nej!", mens premierminister Elisabeth Borne bekræfter, at regeringen gennemfører pensionsreformen udenom Parlamentet. (Foto: © pascal rossignol, Ritzau Scanpix)

Her til eftermiddag har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, valgt at tage sagen i egen hånd og har således gennemtvunget en meget omstridt reform af det franske pensionssystem.

Reformen indebærer, at den generelle pensionsalder i Frankrig hæves fra 62 til 64 år, og at man hæver antallet af år, der skal til for at kunne trække sig tilbage med fuld pension.

Tidligere torsdag blev pensionsreformen stemt igennem i det franske senat, og senere skulle den have været til afstemning i det andet af det franske parlaments to kamre, Nationalforsamlingen.

Men det punkt på dagsordenen kan medlemmerne af Nationalforsamlingen nu krydse af, da Macron altså har valgt at tage en særlig artikel i den franske forfatning i brug, hvormed regeringen kan tvinge lovgivningen igennem uden et flertal i landets parlament.

Og det er bestemt ikke tilfældigt, at Macron har hevet artiklen op ad lommen i denne sammenhæng.

- Man har talt hoveder i Nationalforsamlingen, og man har ikke kunnet mønstre et sikkert flertal for forslaget. Og uden sådan et så ville forslaget være faldet, siger Jørn Boisen, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i fransk politik.

Upopulær reform

Reformen er ikke just populær. Meningsmålinger peger ifølge Ritzau på, at to tredjedele af franskmændene er imod pensionsreformen, og den har ført til flere måneder med protester.

Herunder i Paris i går, hvor der var sammenstød mellem politiet og demonstranter:

At Emmanuel Macron nu har valgt at føre lovgivningen igennem udenom Nationalforsamlingen og dermed uden et egentligt flertal i Parlamentet kommer ikke til at bidrage positivt til folkestemningen omkring reformen.

- Det her er benzin på bålet. Et flertal i Parlamentet er trods alt noget befolkningen respekterer, men at regeringen tvinger det igennem, som en snydekode, vil gøre modstanderne utroligt ophidsede, siger Jørn Boisen, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i fransk politik.

Det er ikke kun i den brede befolkning, at Emmanuels Macrons beslutning kommer til at vække harme. For beslutningen om at gennemtvinge lovgivningen er nemlig heller ikke noget, som visse af præsidentens politiske kollegaer ser mildt på.

- Regeringen risikerer at falde, fortæller Jørn Boisen og vurderer, at den franske præsident godt kan forvente at blive mødt med en mistillidserklæring, når han møder ind i morgen.

Hjørnesten i Macrons projekt

Det kan måske virke voldsomt, at Emmanuel Macron er villig til at trodse protester, politisk modstand og sætte sit og sin regerings politiske liv på spil for at gennemføre pensionsreformen.

Men det skyldes, at der ikke er mange alternativer for den franske præsident og hans politiske projekt.

- Pensionsreformen er en hovedhjørnesten i alle de andre reformer, Macron gerne vil gennemføre, forklarer Jørn Boisen.

Tidligere franske præsidenter har også arbejdet for at hæve pensionsalderen.

Og Emmanuel Macron har heller ikke gået og puttet med idéen om at hæve pensionsalderen, faktisk har det været en erklæret del af hans politiske projekt, siden han blev valgt i 2017.

- Derfor ville det være at erkende sin afmagt, hvis ikke Emmanuel Macron fik gennemført det her.

Rotter har kronede dage

Mens et flertal af franskmændene er imod den omstridte pensionsreform, så kan rotter i blandt andet Paris glæde sig over, hvad reformplanerne har bragt med sig.

I mere end en uge har renovationsfolk i Paris nemlig strejket, hvilket har ført til, at over 7.000 ton skrald ikke er blevet hentet, og at rotter er begyndt at sprede sig i byen, beretter Ritzau.

Renovationsarbejderne er imod planerne om, at deres pensionsalder skal hæves fra 57 til 59 år. (Foto: © Mohammed Badra, Ritzau Scanpix)

Mens skraldebilerne har holdt stille, og skraldebunkerne i de franske gader er blevet større, er den politiske uenighed mellem det socialistiske bystyre i Paris og den franske regering blevet mere tydelig.

Den franske hovedstad har nemlig afvist et ønske fra den franske indenrigsminister, Gérald Darmanin, der vil have politiet til at tvinge skraldemændene til at bryde deres strejke.

Skrald har hobet sig op i omkring halvdelen af Paris' kvarterer, efter offentligt ansatte renovationsfolk indledte deres strejker den 6. marts. (Foto: © CHRISTOPHE ARCHAMBAULT, Ritzau Scanpix)

Og fra Paris' borgmester, Anne Hidalgo, lyder meldingen, at mens man arbejder på løsninger i forhold til de mest presserende problemer, så støtter man strejkerne mod pensionsreformerne, skriver The Guardian.

Skralden hober sig op, og rotterne giver en ekstra udfordring, fortæller restaurantchef Deen James:

'Vi kommer til at gå hele vejen'

Mens den foreslåede hævede pensionsalder er en del lavere, end hvad man som dansker har udsigt til, så har modstanden i Frankrig været stor.

En af modstanderne af reformen, der i går var troppet op i Paris, er 56-årige Herve Renard.

56-årige Herve Renard vil kæmpe til det sidste, siger han. (© ap)

- Vi kommer til at gå hele vejen. Vi kan ikke lade det passere. Jeg har arbejdet i kloakkerne i 38 år, det er umuligt. Så hvis de ikke forstår det, så vil vi fortsætte til det sidste, indtil vi stopper det, sagde han om pensionsreformen.

En anden er 27-årige Marin Reau, der er advokatsekretær hos en fagforening.

- Jeg er slet ikke tæt på pensionsalderen, men som jeg bliver ældre, rykkes pensionsalderen, så vores stemmer skal høres.