Fransk politi lukker Eiffeltårnet af frygt for ny voldsbølge

På Facebook opfordrer De Gule Veste til en "4. akt" i weekenden. Mindst 89.000 politifolk vil være på gaden.

Unge på gaden i Marseille for at demonstrere mod præsident Emmanuel Macrons reformer. (Foto: JEAN-PAUL PELISSIER © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

De franske myndigheder advarer ifølge nyhedsbureauet Reuters om, at en ny bølge af "omfattende vold" ventes i Paris i weekenden.

Advarslen kommer, efter at en ny demonstration er planlagt af en hård kerne af aktivister blandt de såkaldte "gule veste".

Det sker på et tidspunkt, hvor regeringen kæmper for at imødekomme krav fra aktivister uden at undergrave lovede reformer.

I weekenden sendes 89.000 sikkerhedsfolk på gaden i hele Frankrig, hvoraf de 8.000 er i Paris alene. Samtidig er en af byens helt store turistattraktioner Eiffeltårnet blevet bedt af politiet om at holde lukket lørdag af sikkerhedsmæssige årsager.

Det samme er flere museer i byen, Operaen og flere butikker i centrum, skriver Reuters.

Regeringen har ellers opgivet afgifter

Efter de mest omfattende demonstrationer i mange år har den franske regering ellers opgivet at få indført nye, upopulære afgifterbrændstoffer i finansloven for 2019.

Samtidig har finansminister Bruno Le Maire sagt, at han er parat til skattelettelser. Truslerne om yderligere vold er dog fortsat.

På Facebook og andre sociale medier opfordrer De Gule Veste til en "4. akt" i den kommende weekend. Det er en henvisning til, at der i de tre foregående weekender har været demonstrationer og uroligheder mange steder i landet.

- Frankrig har fået nok! Vi kommer i stort antal. Stærkere og i kamp for den franske befolkning. Mød op i Paris den 8. december, hedder det i en af opfordringerne.

Macrons reformer står for skud

Demonstrationerne begyndte den 17. november. De var i første omgang rettet mod energiafgifterne. Men efterhånden har vreden også rettet sig mod stigende leveomkostninger og blev et symbol på udbredt utilfredshed med Macrons økonomiske reformer.

Flere venstrefløjspartier har planer om at fremsætte et mistillidsvotum til Macrons regering i Nationalforsamlingen. De mindre partier på venstrefløjen har dog ikke selv nok stemmer til at vælte Macrons regeringsparti Republikken rykker Fremad.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk