Fransk præsident vil redde Vesteuropas højeste bjerg fra turister

Emmanuel Macron besøgte i dag Mont Blanc med en plan for klima og miljø.

Den franske præsident har i dag besøgt Frankrigs største gletsjer.

I en skidragt i det franske flags blå, hvide og røde farver vandrede Frankrigs præsident, Emmauel Macron, gennem underjordiske gange i en gletsjer ved Frankrigs – og Vesteuropas – højeste bjerg, Mont Blanc.

Emmanuel Macron ved Mont Blanc tidligere i dag. (Foto: pool © Scanpix)

Gletsjerens gråblå isvægge er smeltet markant de seneste år. Hvert år forsvinder otte til ti meter is. Temperaturerne omkring Mont Blanc er steget med fire grader mellem 1950 og begyndelsen af dette årtusinde.

- Jeg forestillede mig ikke, at det kunne smelte så hurtigt. Det er indtryksvækkende. Man bliver bevidst om, hvordan mangel på beslutninger har gjort, at vi er kommet hertil, sagde præsidenten.

Præsident Emmanuel Macron vil beskytte Mont Blanc. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Macron har brugt turen til at offentliggøre nye planer for at beskytte miljøet og klimaet. Blandt andet vil den franske stat ved slutningen af året oprette et naturreservat omkring det 4.809 meter høje Mont Blanc. Der skal være begrænsninger på, hvor mange turister der må besøge bjerget – især om sommeren.

Romaskine og paraglidere

Sidste år opfordrede en borgmester i byen Saint-Gervais ved Mont Blanc til at passe på bjerget, efter områdets indbyggere oplevede en stribe særprægede og opmærksomhedskrævende turistbesøg.

En britisk krigsveteran måtte efterlade en romaskine nær bjergets tinde. Han måtte opgive at bestige bjerget med maskinen på grund af dårligt vejr.

Få måneder før landede to schweizere i deres lille fly på bjergsiden, i 4.450 meters højde.

Og omkring samme tid svævede en gruppe på 150 paraglidere ned fra toppen af Mont Blanc – én af dem mistede livet.

Tog fremfor fly

Lokale politikere vil også have regeringen i Paris til at forbyde tunge lastbiler omkring bjerget, for at begrænse forurening. Det kunne Macron ikke love.

Den franske regering har annonceret en række andre tiltag for klimaet - blandet andet:

  • Franske ministre og embedsmænd vil fremover tage toget fremfor flyet, når de rejser i arbejds medfør, og rejsen kan klares på højst fire timer i tog.

  • Embedsmænd modtager fra juli, hvad der svarer til omkring 1.500 kroner for at bruge delebil eller cykle til arbejde.

  • Ministres biler skiftes ud med elektriske biler eller hybrid-biler – blandt andet et pansret hybrid-køretøj til præsidenten.

  • Regeringen dropper plastikbestik og plastikkopper.

- Det bliver dette århundredes vigtigste kamp. Vi skal opfinde nye måder at bo på, leve og handle – på en bæredygtig måde. Vi må løfte den udfordring. Og vi i vores land har allerede valgt at løfte den, sagde Macron.