Fransk premierminister siger op og sætter gang i rokade: Hele regeringen går af

Édouard Philippes beslutning sætter gang i større puslespil.

Den franske premierminister Édouard Philippe (tv.) træder af. Han vil passe posten indtil en ny er fundet. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Den populære franske premierminister Édouard Philippe har indgivet sin opsigelse som premierminister i Frankrig.

Det oplyser Élyséepalæet i Paris. Præsident Emmanuel Macron har godtaget opsigelsen.

Og meldingen sætter gang i et større regeringspuslespil i Frankrig. Den betyder nemlig, at der inden længe vil ske en rokade.

Det fortæller DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

- Bruddet mellem Macron og Philippe har været på vej længe, og det er naturligvis breaking news på alle flader i Frankrig, siger hun.

Macron har udnævnt 55-årige Jean Castex til at afløse Philippe. Formelt er det ikke præsident Macron, men premierministeren, der danner regering i Frankrig. Derfor skal Castex nu sammensætte en ny regering.

- Det betyder dog ikke, at der ikke er ministre, der kommer til at genbesætte deres poster, forklarer Stéphanie Surrugue.

Philippe er for kort tid siden blevet genvalgt som borgmester i den nordfranske by Le Havre, hvor han var borgmester for Frankrigs borgerlige parti, Republikanerne, da Macron udnævnte ham til premierminister.

Ifølge en måling ønskede 57 af franskmændene, at Philippe - der er mere populær i befolkningen end præsident Macron - blev på premierministerposten.

'Ligner en civiliseret skilsmisse'

Der har været spekulationer i flere måneder om, hvorvidt Philippe ville overleve en ny regeringsrokade.

Men så sent som i dag roser Macron sin premierminister i flere franske medier.

- Gennem tre år ved min side har han sammen med regeringen udført et bemærkelsesværdigt arbejde, og vi har gennemført vigtige og historiske reformer under svære omstændigheder, siger Macron til blandt andet regionalavisen La Montagne.

Samtidig har der i månedsvis været rygter om konflikter mellem præsidenten og premierministeren.

- Det ligner en meget civiliseret skilsmisse mellem de to. Man har vidst længe, at Macron ville lave en større regeringsrokade, så han efter et dårligt kommunalvalg kan få en frisk start her i de to sidste år af sin embedsperiode.

- Desuden har Philippe og Macron ikke haft helt samme linje i for eksempel pensionsreformen og undervejs i coronakrisen, og der spekuleres også i, hvor meget det måtte irritere præsidenten, at Philippe er mere populær end Macron selv, siger Stéphanie Surrugue.

- Vi skal dog huske, at det snarere er reglen end undtagelsen, at franske præsidenter udskifter deres premierminister undervejs i deres embedstid.

Indflydelse på Frankrig og Europa

Hvad der sker med den franske regering er lige nu et åbent spørgsmål, som ikke kun har betydning i Frankrig.

- Det er interessant, fordi Macron med den omfattende regeringsrokade, der venter, vil udstikke retningen for Frankrig i de sidste to år af hans regeringsperiode. Det har naturligvis både indflydelse på Frankrig og Europa, siger Stéphanie Surrugue.

Emmanuel Macron har i dag rost Philippe i flere franske medier. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Philippe har aldrig meldt sig ind i Macrons parti La République en Marche. Der har derfor altid været en form for distance til selve partiet.

Facebook
Twitter