Fransk regionalvalg i dag: Alle i kamp mod Front National

Front National blev det største parti i 6 af Frankrigs 13 regioner ved første valgrunde. Nu kæmper alle for at forhindre det højrenationale parti i at komme til magten.

Marie Le Pen fra det højre-ekstremistiske parti Front Nationale har været i stemmeboksen ved dagens regionalvalg i Frankrig. (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

Retorikken er helt oppe i det røde felt, når politikere advarer mod de ulykker, som venter Frankrig, hvis det højrenationale parti Front National kommer til magten ved dagens franske regionalvalg.

Den socialistiske premierminister, Manuel Valls, har sågar advaret mod, at en sejr til Front National kan føre Frankrig mod ”borgerkrig” – guerre civile.

Og i de to regioner, hvor Front National-ikonerne – Marine le Pen og Marion Marechal le Pen – stiller op, har socialisterne valgt at trække deres kandidater ved regionalvalgets anden runde.

I stedet opfordrer socialisterne deres vælgere til at stemme på kandidater fra Frankrigs konservative parti – Les Republicains – i et håb om, at det er nok til at forhindre, at Front National vinder regionalvalget.

Front National i front i seks af 13 regioner

Frankrig har netop gennemført en reform af landets regioner og har – efter tysk forbillede – halveret antallet af regioner, sådan at der efter dagens valg kun vil være 13 regioner i Frankrig.

Første runde i regionvalget blev afholdt sidste søndag og her fik kandidaterne fra Front National fleste stemmer i seks af de 13 regioner.

I det nordlige Frankrig – i regionen Nord-Pas-de-Calais omkring havnebyen Calais – fik Marine le Pen 40 procent af stemmerne, mens den nærmeste konkurrent, den konservative kandidat Xavier Bertrand kun fik lige knap 25 procent af stemmerne.

Og i den sydlige region Provence Alpes cote d'Azur fik Marine le Pens niece – den kun 26-årige Marion Marechal le Pen – også 40 procent af stemmerne i første valgrunde, alt imens den konservative modkandidat – Christian Estrosi kun fik 26 procent.

Oppe ved Calais fik socialisternes kandiat 18 procent af stemmerne i første valgrunde, mens den socialistiske kandidat i Provence Alpes cote d'Azur fik godt 16 procent.

Socialister trækker sig fra anden runde

Men begge steder har socialisterne nu trukket deres lister fra anden valgrunde. Det sker i et forsøg på at sikre, at de konservative kandidater får flere stemmer end Front National.

For ved det franske regionalvalg er reglen sådan, at den liste som får flest stemmer ved 2. valgrunde i dag – får en bonus på 25 procent af pladserne i de regionale råd. Og det betyder i praksis, at den liste som får flest stemmer, også får et absolut flertal i regionalrådet og dermed kommer til at bestemme fransk regionalpolitik i de kommende seks år.

Som et led i reformen af de franske regioner, har de nye regioner også udsigt til større indflydelse end tidligere.

Regionerne bestemmer over støtte til erhvervslivet, de står for skolebyggerier, skoletransport og har bestemmer over andre dele af transport og infrastrukturen.

Blikket er rettet mod præsidentvalg i 2017

Men når man ser på fransk politik, så er det ikke indflydelsen i regionerne, som den politiske elite i Paris frygter, hvis Front National i dag vinder magten i en eller flere af de franske regioner.

Den politiske elite – uanset om det er den socialistiske præsident, Francois Hollande – eller lederen af Les Republicains – den tidligere konservative præsident Nicolas Sarkozy – har alle blikket stift rettet mod Frankrigs næste valg. Nemlig præsidentvalget i maj 2017 – som kun ligger 18 måneder ude i fremtiden.

Hvis Marine le Pen og Front National vinder i dag – også ved valgets anden runde – så gør det hende til en endnu mere seriøs trussel for den franske politiske elite.

Præsident Hollande vurderes at blive socialistpartiets kandidat ved præsidentvalget, og hans popularitet slår hele tiden nye bundrekorder.

Konkurrenten ser ud til at blive Nicolas Sarkozy, som nok er så populær internt i partiet, at han er i stand til at blive partiets præsidentkandidat.

Til gengæld er Sarkozys popularitet i befolkningen også lav. Og dermed kan præsidentvalget i Frankrig om 18 måneder ende med at blive meget dramatisk.

Men i første omgang er fokus på dagens regionalvalg.

En families gennembrud?

Vil det endnu engang lykkes for socialister og borgerlige i fællesskab at holde Front National borte fra magten. Eller står tanten og niecen – i form af Marine og Marion Marechal le Pen – overfor deres store politiske gennembrud, hvor de også er i stand til at vinde anden runde af et fransk valg?

En af de store uafklarede faktorer er valgdeltagelsen. Den var kun på 50 procent i første valgrunde og spørgsmålet er, om udsigten til flere sejre til Front National kan mobilisere vælgere?

Valgstederne lukker klokken 20. Og i løbet af aftenen bliver det klart, om dagens regionalvalg bliver det store gennembrud for Front National eller om det endnu engang lykkes de etablerede politiske partier at holde le Pen familien væk fra magten.