Fransk teenager under politibeskyttelse efter islamkritik på Instagram

Mila på 16 har fået dødstrusler efter en video på Instagram. Sagen har sat ild i en heftig debat om ytringsfrihed.

Pigen er stoppet med at gå i skole og har deaktiveret sin profil på Instagram. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

- Jeg hader religion, der er kun had i koranen. Islam er noget lort, det er, hvad jeg synes.

De bombastiske ord faldt i en video på det sociale netværk Instagram den 18. januar. Bag videoen stod Mila, en 16-årig fransk teenager fra Lyon-området.

I dag er hun og hendes familie under politibeskyttelse.

På få timer gik videoen viralt, og kommentarerne til videoen gik amok: Mila blev beskyldt for gudsbespottelse, og hun og hendes familie har modtaget hundredvis af dødstrusler, trusler om voldtægt, og internetbrugere har offentliggjort hendes adresse.

- Mila og hendes familie er under særlig overvågning af politiet for at beskytte dem, har indenrigsminister Cristophe Castaner udtalt.

Ytringsfrihed vs. religionsfrihed

Pigen er holdt op med at gå i skole og har deaktiveret sin profil på Instagram. Hun har anmeldt truslerne og får støtte fra flere sider. Sagen har sat gang i en debat om ytringsfrihed og vakt vrede.

Det er en kamp om ytringsfrihed imod religionsfrihed, forklarer journalist på DR’s udlandsredaktion Karin Mørch.

- Nogle mener, at man ikke kan fornærme en religion på den måde, Mila har gjort - at man skal værne om trosfriheden. Mens andre står fast på, at ytringsfriheden trumfer religionsfriheden, siger hun.

- For mange franskmænd er det grundlæggende, at religion og samfundsliv er adskilt. Man skal have lov at spotte og hånliggøre enhver religion og enhver magt. Det gælder både jødedommen, katolicisme og islam samt selvfølgelig politikere og regering, lyder det fra Karin Mørch.

Følelsen af vrede forstærkes af, at religion i Frankrig ifølge republikkens forfatning skal blive indenfor hjemmets fire vægge.

- Religion hører ikke til i skolen og på andre offentlig steder. I Frankrig kan man for eksempel ikke være ansat på et rådhus og gå med tørklæde, kors eller kalot. Men det er stadig til debat i Frankrig. For nyligt var der en voldsom diskussion om, hvorvidt mødre måtte gå ind på skolens område med tørklæde på, når de skulle hente deres børn, siger Karin Mørch.

Kritik af en religion eller af muslimer?

Racisme er ikke tilladt i Frankrig, men for de fleste franskmænd er Milas udtalelser heller ikke udtryk for racisme. Det forklarer leder ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet Jørn Boisen.

- Der er i Frankrig et skarpt skel mellem at kritisere en religion og at kritisere en religions udøvere. Det, som Mila har gjort, falder indenfor religionskritik. Hun kritiserer ikke muslimer, hun kritiserer en religion, vurderer han.

Teenagerens bastante udmeldinger splitter tydeligt den franske befolkning: Hendes forkæmpere samler sig på sociale medier under hashtagget #jesuisMila, jeg er Mila, mens hendes modstandere finder sammen under #jenesuispasMila, jeg er ikke Mila.

Hovedpersonen selv kommer med en lille undskyldning.

- Jeg vil alligevel undskylde lidt overfor dem, som praktiserer deres religion fredeligt. Jeg har aldrig villet udpege enkelte mennesker. Jeg ville blot kritisere en religion, sagde Mila i et interview i det franske tv-program Quotidien mandag aften.

Men hun står ved sine udmeldinger.

- Men jeg fortryder ikke mine ord. Det var sådan, jeg havde det. Jeg har ikke tænkt mig at gemme mig på grund af det. Jeg vil ikke holde op med at leve, lød det fra Mila.