Franske asiater går til kamp mod coronavirus-racisme: 'Jeg er ikke et virus'

Asiater føler sig dårligt behandlet efter virusudbrud.

Frankrig er et af de lande, der har bekræftet tilfælde af coronavirusset. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)

Lou Chenwang holder et papir op foran hovedet. På det er et hashtag, som i disse dage spreder sig på det sociale medie Twitter: #JeNeSuisPasUnVirus.

- Jeg er ikke et virus, står der på fransk.

Mens antallet af smittede med coronavirusset ifølge kinesiske myndigheder nærmer sig 7.800 tilfælde, møder franske asiater nemlig racistiske kommentarer, når de bevæger sig rundt i det offentlige rum.

I opslaget skriver Lou Chenwang også, at han "er kineser, men ikke et virus!". Og så har han en bøn til sine franske landsmænd:

- Jeg ved, at I alle er bange for virusset, men vær sød ikke at have fordomme om os, skriver han.

Til det franske medie BMF TV fortæller en anonym mand med asiastisk baggrund, hvordan folk behandler ham som om, han er smittet med coronavirusset:

- På vej ud fra mit fitnesscenter puffer en fyr til sine venner og siger: 'Se, coronavirusset kommer', mens han peger på os.

Den anonyme mand fortsætter:

- De griner helt utroligt meget, men jeg synes slet ikke, det er sjovt.

Og de to fransk-kineseres oplevelser er ikke enestående.

Ifølge Sacha Lin Jung, der er talsmand for forbundet for kinesere bosiddende i Frankrig, nægter folk i Frankrig at lade sig betjene af asiatisk personale, mens folk med asiatisk udsende bliver afvist i overfyldte tog.

- Det, der gør mig mest bange, er folk, der bruger coronavirus som en undskyldning for at sprede deres fremmedfjendskhed, siger hun til fransk tv.

Fransk medie kritiseres for kontroversiel forside

Fordommene om smittefaren fra franske asiater tog fart, da det franske lokalmedie Le Courier Picard søndag bragte en forside med overskriften 'Gul Alarm'.

På forsiden var også en kinesisk kvinde med en beskyttende maske.

Ifølge BBC var det franske medie kort efter ude og undskylde for forsiden. Det var ifølge Le Courier Picard 'ikke meningen at bruge en af de værste fordomme om asiater', skriver BBC.

- Ingen nyhedsavis ville have turdet at skrive 'sort alam', så det er klart, at der er et problem her, siger Stéphane Nivet, talsmand for den internationale sammenslutning mod racisme.

Ikke kun i Frankrig

Det er ikke kun i Frankrig, at kinesere og andre østasiater oplever racisme. Også i lande som Storbritannien beretter asiater om racisme som følge af coronavirusset.

Til den britiske avis The Guardian fortæller Sam Phan, britisk statsborger og universitetsstuderende i Manchester, at 'fordommene spreder sig lige så hurtigt som virusset':

- I det øjeblik, jeg satte mig ned på et sæde i bussen på vej til arbejde i sidste uge, rejste manden ved siden af mig sig og begyndte at samle sine ting, så han kunne stå op i stedet.

Sam Phan fortæller også om en oplevelse fra weekenden, hvor han overhørte en gruppe unge, der talte om deres weekendplaner. Ifølge Sam Phan rådede en i gruppen de andre til 'ikke at tage til Chinatown, fordi alle dér er smittet med coronavirusset'.

Hele verdens øjne er i disse dage rettet mod et nyt 'mystisk' coronavirus: 2019-nCoV, der i den grad har sat sit præg på det kinesiske nytår. (Foto: © DANIEL LEAL-OLIVAS, Scanpix)

Og sådan fortsætter listen over racistiske oplevelser i forbindelse med det nye virus.

For Sam Phan er det ikke folks bekymring for at blive smittet, der er problematisk. Det er derimod fordommen om, at alle østasiatere er en smittefare.

- Måske er det ikke gået op for de her mennesker, at jeg - som britisk statsborger - ikke er i større fare for at blive smittet med virusset, end de er, siger han.

Ifølge kinesiske myndigheder har virusset indtil videre kostet mindst 170 personer livet, mens smitten også er konstateret i en række andre lande.

Frankrigs vicetransportminister, Jean-Baptiste Djebarri, oplyser, at det første fly, der skal evakuere omkring 250 franske borgere fra den kinesiske by Wuhan, letter i dag.