Franske banker boykotter Marine Le Pen og flere andre politikere

Op til EP-valget smækker de franske banker kassen i for de politiske partier.

Marine Le Pen har fået afslag fra 12 banker, hun gerne vil låne penge fra, og derfor beder hun nu de franske vælgere om at låne penge til hendes parti. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

De franske banker har fået nok af politikere. Derfor må blandt andre højrefløjsdronningen Marine Le Pen gå nye veje for at finansiere sit partis valgkamp op til europaparlamentsvalget i næste måned.

Bankerne siger i stor stil ”non merci” til politiske partier, der vil optage lån til at føre valgkamp for; det politiske klima i landet er for giftigt til, at bankerne vil associeres med bestemte partier.

Det vækker vrede hos Marine Le Pen, der efter afslag hos 12 franske banker nu beder de franske vælgere om at låne penge til hendes parti, Rassemblement National (tidl. Front National, red.):

- Mens vi ligger i front i meningsmålingerne op til europaparlamentsvalget den 26. maj, har systemet i panik fundet på en ny og i særklasse uretfærdig manøvre for at hindre os i at føre valgkamp: At smække kassen i, lyder det i en ny video fra partiformanden.

Et patriotisk lån

Højrefløjspartiet, der i meningsmålingerne ligger til at få omkring 20 procent af de franske stemmer – et par procentpoint bag regeringspartiet La République en Marche – forsøger sig derfor med "crowd funding", eller, som Marine Le Pen kalder det: ”Et patriotisk lån”.

Tilbuddet lyder: Lån os mindst 1.000 euro (7.500 danske kroner., red.) og få 5 procent i rente.

Partiet underbygger sit regnestykke med dét faktum, at den franske stat tilbagebetaler knap halvdelen af dét beløb, som et parti har brugt på sin EP-valgkamp, hvis bare partiet får flere end tre procent af stemmerne.

- Uden jeres hjælp kan vi ikke finansiere vores valgkamp, lyder det fra Marine Le Pen i videoen til det franske folk.

Banker afviser chikane

Højrefløjen er ikke den eneste, som bankerne vender ryggen. Også venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon har måtte sande, at dén storkapital, han ofte kritiserer i sine politiske taler, ikke ønsker at låne ham penge til at føre valgkamp for.

Derfor har også hans parti, La France Insoumise (Det Oprørske Frankrig, red.), kastet sig ud i "crowd funding".

Under overskriften ”Det Folkelige Lån” har venstrefløjen foreløbig indsamlet mere end to millioner euro, svarende til 15 millioner kroner, til at føre europæisk valgkamp for.

Men bankerne afviser, at der er tale om chikane til fordel for regeringspartiet og præsident Macron, der selv har arbejdet i bankverden:

- Bankerne finansierer politiske partier gennem lån, der er baseret på partiernes projekter og evne til at tilbagebetale, lyder det fra sammenslutningen af franske banker, Fédération Francaise Bancaire, til det amerikanske finansmedie Bloomberg.

Macron har penge nok

Regeringspartiet La République en Marche, der stiller op til EP-valget med listen “Renæssance”, har imidlertid ingen pengeproblmer. Den statslige finansiering af valgkampagner er nemlig baseret på partiets seneste valgresultater, og ved præsidentvalget i 2017 knuste Emmanuel Macron og hans parti alle konkurrenter.

Således får Macrons parti hvert år 22,5 millioner euro i statsstøtte. Til sammenligning får det borgerlige parti Republikanerne 12,9 millioner euro i statsstøtte og måtte tidligere på året sælge sit Paris-hovedkvarter for at styrke sin økonomi.

Ifølge den seneste franske meningsmåling står præsident Macrons parti til at få 24 procent af stemmerne ved europaparlamentsvalget, mens Marine Le Pens parti, Rassemblement National, står til 20 procent. Republikanerne står til at blive tredjestørst med 13,5 procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk