Franske fåreavlere raser i Lyon mod ulve

Ulve dræbte angiveligt 10.000 får i Frankrig i 2016. Myndighederne er under pres for at beskære ulvebestanden.

Rasende landmænd fyldte tirsdag de tæt trafikerede gader med brægende får i centrum af storbyen Lyon.De ville gøre opmærksom på, at ulve måske dræbte mindst 10.000 får i Frankrig sidste år. Video: Stig Haaning Thøgersen (Video)

Mens dyreelskere glæder sig over, at ulve igen strejfer rundt i Frankrigs bjerge, så har rovdyrenes hyppige fåreangreb skabt voldsom harme hos franske landmænd.

Rasende landmænd fyldte tirsdag de tæt trafikerede gader med brægende får i centrum af storbyen Lyon. De ville gøre opmærksom på, at ulve måske dræbte mindst 10.000 får i Frankrig sidste år.

Landmændene kræver, at myndighederne reducerer ulvebestanden.

De fleste ulve angriber i Alperne og i det sydlige Frankrig. Dér har de skabt en ophidset debat mellem miljøaktivister og landmænd, som vil have ulvebestanden beskåret kraftigt.

Ulve var udbredt i Frankrig indtil 1930'erne, da de næsten blev udryddet.

I 1990'erne voksede ulvebestanden igen. Nu anslås det, at der findes godt 360 i landet. Det er ifølge fåreavlerne for mange.

Hverken hegn eller hunde beskytter fårene

Landmænd i Aveyron, hvor den kendte Roquefort-ost laves, siger, at de prøver alt for at beskytte deres får. Men hverken hegn eller hunde hjælper.

- Der er 800.000 får i Aveyron, som er et spisekammer for ulvene, siger fåreavleren François Giacobbi.

Den franske regering har lovet en ny "ulveplan" i første halvår 2018.

Myndighederne gav i sommer tilladelse til, at 40 ulve kunne skydes indtil juli næste år. 32 af disse ulve er skudt.

- Man må have ret til at skyde, når en ulv angriber en flok får, siger lederen af Den Nationale Fåreavler Forening, Michele Boudoin.

I den sydlige region Alpes-de-Haute-Provence blev der talt 268 ulveangreb fra januar frem til august. Her har gruppen Ferus for dyreværn i år uddannet 20 frivillige til at vogte fåreflokke.

Pascal Gomez, som er IT-tekniker på orlov, skal vogte en flok med 650 får i en nat.

I Sverige lever godt 340 ulve. Her må ulve jages, hvis de truer husdyr. Det gælder ikke, hvis ulveartens egen overlevelse er i fare

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk