Franske medier: Ti personer anholdt for at planlægge attentater på toppolitikere

Det er en opsigtsvækkende sag, siger DR's internationale korrespondent.

Ifølge de franske medier planlagde de ti personer et attentat på den franske venstrefløjspolitiker Jean-Luc Mélenchon. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Ti franskmænd på den yderste højrefløj er i dag blevet anholdt af det franske antiterrorkorps, mistænkt for at planlægge attentater mod både toppolitikere og moskéer rundt om i Frankrig.

Det oplyser flere franske medier, heriblandt avisen Le Figaro samt tv-stationen BFM TV, her til aften på baggrund af anonyme kilder.

- Det er en opsigtsvækkende sag. Især hvis det viser sig, at de var i gang med at planlægge attentater på franske politikere. Det er kernen i et demokrati, der så bliver angrebet, og derfor fylder sagen meget i de franske medier, siger DR’s internationale korrespondent, Stéphanie Surrugue, der befinder sig i hovedstaden, Paris.

Mellem 17 og 25 år

Der er ingen myndigheder, som officielt har bekræftet de seneste oplysninger.

Men ifølge de franske medier er der tale om ni mænd og én kvinde mellem 17 og 25 år, og de blev anholdt i henholdsvis pariserforstaden Saint-Denis og den sydfranske by Marseille.

De skulle angiveligt have forbindelse til en 21-årig franskmand, som blev anholdt i sommer på mistanke om planer om terror. Han var endt i politiets søgelys, da han var administrator på en Facebook-gruppe, der hyldede den norske terrorist og massemorder Anders Behring Breivik.

Da politiet ransagede hans hjem, fandt de blandt andet flere våben samt plakater, der opfordrede til angreb på blandt andet sorte og muslimer.

Den 21-årige har fortalt politiet, at han sympatiserer med den franske højreekstreme gruppe MPNA, der er inspireret af det græske, ultranationalistiske parti Gyldent Daggry.

Stadig i undtagelsestilstand

Ifølge avisen Le Figaro ville de ti unge, der er blevet anholdt i dag, blandt andet gå efter den tidligere præsidentkandidat Jean-Luc Mélenchon, som er formand for venstrefløjspartiet La France Insoumise, samt Christophe Castaner, som er den franske regerings talsmand og en af præsident Emmanuel Macrons nærmeste rådgivere.

Frankrig har i de seneste år været udsat for en række dødelige terrorangreb af islamistiske ekstremister, heriblandt angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo, spillestedet Bataclan og en række cafeer i Paris i 2015 samt på strandpromenaden i Nice sidste sommer.

- Frankrig er formelt set stadig i undtagelsestilstand på grund af terrorangrebene, og politikerne har strammet terrorlovgivningen. Når landets antiterrorkorps foretager ti koordinerede anholdelser, er det i den grad noget, der vækker opmærksomhed i landet, siger Stéphanie Surrugue.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter