Franske politikere: Forbyd Black Friday - det er skidt for miljøet

Tidligere minister har bragt spørgsmålet på banen i det franske parlament.

Det franske parlament skal i næste måned debattere et muligt forbud mod Black Friday. (Foto: Sameer al-Doumy © Scanpix)

I morgen er der shoppefest, når Black Friday løber i stablen i store dele af verden.

Det er dog ikke alle, som ser frem til, at forbrugerne lader kreditkortene gløde, for forbrugsfesten er hård kost for miljøet.

Herhjemme har statsminister Mette Frederiksen (S) ikke i sinde at forbyde Black Friday, men i Frankrig ser politikerne tilsyneladende lidt anderledes på den debat.

Flere toneangivende franske politikere foreslår nemlig, at fredagsfesten bliver gjort ulovligt ved lov, og det skal parlamentet så diskutere i næste måned.

Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Det er den tidligere miljøminister Delphine Batho, der har stillet foreslaget, som ifølge det britiske medie tilsyneladende kan se frem til at blive bakket op af den nuværende minister på området, Elisabeth Borne.

Ministeren advarer nemlig om, at Black Friday fører til 'forrykt forbrug', og at det har en negativ indflydelse på miljøet.

- Du kan ikke på samme tid reducere udledning af drivhusgasser og opfordre til et forrykt forbrug, sagde hun mandag kort før et forbud blev foreslået.

Skal kunne give store bøder

Konkret lyder forslaget på at gøre det ulovligt at reklamere for Black Friday, hvilket er muligt ifølge den nuværende lovgivning i Frankrig.

Reklamer for fredagens shopping-fest skal nemlig kunne betragtes som 'agressiv kommerciel praksis', som kan straffes med op til to års fængsel og bøder på lige over to millioner kroner.

Flere parlamentarikere bakker allerede op om forslaget.

- Black Friday hylder et forbrugsmønster, som er anti-økologisk og anti-socialt, siger parlamentsmedlem Mattieu Orphelin, der er tidligere medlem af Emmanuel Macrons regeringsparti.

Det er dog ikke alle, der tager lige vel imod forslaget. Formanden for det franske finansudvalg mener ikke, at politikerne skal blande sig i folks liv, og hvordan butikkerne reklamerer.

- Det næste bliver, at de vil forbyde Mors Dag, og så vil de angribe julen, ironiserer Eric Woerth, der er medlem af De Konservative.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter