Franske specialstyrker befrier fire gidsler i Vestafrika - to soldater dræbt

To soldater mistede livet. Undervejs i operationen viste det sig, at der var to gidsler mere end de to franske.

Cedric de Pierrepont (venstre) og Alain Bertoncello som blev dræbt under befrielsesaktionen. (Foto: SIRPA MARINE HANDOUT © Scanpix)

To franske elitesoldater er blevet dræbt under en aktion for at befri fire gidsler i det vestafrikanske land Burkina Faso.

Operationen, som blev gennemført i nat, blev sat i værk af frygt for, at to franske gidsler stod til at blive overført til nabolandet Mali, hvor de ville blive givet videre til en ekstremistisk gruppe.

De to turister, som er musiklærere, blev kidnappet i sidste uge i nabolandet Benin, hvor de besøgte en nationalpark.

Undervejs i operationen opdagede specialstyrkerne dog, at gidslerne ikke var alene. Sammen med dem var også en amerikaner og sydkoreaner holdt fanget.

Den franske forsvarsminister Florence Parly siger, at hverken Sydkorea eller USA tilsyneladende vidste at de havde borgere i fangenskab i Burkina Faso.

- Vi kendte ikke til deres tilstedeværelse - amerikaneren vil snart blive sendt hjem, siger den franske forsvarschef Francois Lecointre på et pressemøde, ifølge Reuters.

Han fortalte, at også "fire terrorister" blev dræbt under specialstyrkeoperationen.

Ekstremismen i fremmarch i Vestafrika

Det står endnu ikke klart, hvordan de franske elitesoldater døde, men forsvarsminister Parly udtaler, at det var en "sjældent svær" mission, som ikke blev gjort nemmere af opdagelsen af to yderligere gidsler.

Ekstremismen er i fremmarch i Vestafrika, hvor ekstremistgruppers angreb er fordoblet hvert år siden 2016, ligesom antallet af ofre er det.

De to franske gidsler på billedet, som blev sendt ud da de blev efterlyst. (Foto: Str © Scanpix)

Sidste år døde omkring 1.120 mennesker i angreb knyttet med militant islamisme i først og fremmest Mali, Burkina Faso og Niger, ifølge Africa Center for Strategic Studies.

Antallet af angreb i Burkina Faso er steget fra 12 i 2016 til 137 sidste år.

Frankrig skred ind overfor militante grupper, som tog kontrol med det nordlige Mali, i april 2012, og har været militært tilstede i regionen siden med Operation Barkhane.

Der foregår også flere regionale samarbejder de vestafrikanske lande imellem, for at bekæmpe ekstremismens fremmarch, ligesom FN har en fredsbevarende operation, og USA blandt andet har sat ind med specialstyrker.

Terror i Vestafrika

  • En af de mest aktive grupper er Al-Qaidas paraplyorganisation i Vestafrika, JNIM, som består af flere lokale militante grupperinger, som gik sammen med Al-Qaida i Nordafrika i 2017.

  • En anden er ISGS, som er Islamisk Stats Sahel-arm, og står bag angreb i Mali, Niger og Burkina Faso.

  • De senere år er desuden gruppen Ansarul Islam, som hærger i en større og større del af Burkina Faso, kommet til.

  • Den står både bag kriminelle aktiviteter som smugleri og røverier, agerer selvforsvarsgruppe for samfund i dens indflydelsesområde, og gennemfører terror- og militære anslag.

  • Ofte går det ud over landsbyhøvdinger, lokale imamer, skoler og lærere, og lokale sikkerhedstyrker og politistationer.

  • Virkemidlerne er kidnapninger, likvideringer, større overraskelsesangreb og i stigende grad bomber.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk