Frastødende og kvalmende: Verdens ledere fordømmer angreb i Egypten

Ledere verden over udtrykker afsky og sorg, efter at 235 personer er blevet dræbt i et angreb på en moské.

Bomben eksploderede inde i moskéen under fredagsbønnen. Herefter åbnede gruppe mænd åbnede ild mod de troende, der forsøgte at flygte fra stedet. (Foto: Str © Scanpix)

Ingen har endnu påtaget sig skylden for det angreb på en moské på Sinaihalvøen i Egypten, som har kostet 235 mennesker livet og såret flere end 120 personer.

Men sikkert er det, at bagmændene bag angrebet mod al-Rawda-moskeen handlede med iskold kalkule, da de åbnede ild mod de troende, der flygtede efter en bombeeksplosion under fredagsbønnen.

Angrebet er det blodigste i Egyptens nyere historie og har fået landets præsident, Abdel Fattah al-Sisi, til at erklære tre dages landesorg. Samtidig vokser listen over verdensledere, der fordømmer angrebet.

- Forfærdeligt og kujonagtigt terrorangreb mod uskyldige og forsvarsløse troende i Egypten. Verden kan ikke tolerere terror. Vi bliver nødt til at slå terroristerne militært og afsværge den ekstremistiske ideologi, der ligger til grund, skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter og oplyser her til aften, at han vil ringe til sin egyptiske kollega.

Europas ledere tager kraftigt afstand

Storbritanniens premierminister Theresa May, der her til aften mødes med Tysklands kansler i Bruxelles, skriver på Twitter, at hun er "frastødt" af det "kvalmende" angreb på moskeen, mens Angel Merkel i et kondolencetelegram skriver, at hun "fordømmer dette onde angreb" på kraftigste vis.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen har været ved tasterne for at udtrykke sin forfærdelse over angrebet, der desuden sårede mindst 130 mennesker.

- Jeg er forfærdet over det kujonagtige angreb på uskyldige egyptere, der var samlet til fredelig bøn i Sinai i dag. På vegne af Danmark vil jeg gerne sende mine dybeste kondolencer til alle de berørte, skriver den danske statsminister på Twitter.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har ligesom mange andre ledere sendt kondolencer til præsident al-Sisi. Det samme har den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, gjort med tilbud om at støtte den egyptiske regering i kampen mod terrorisme.

Angreb på tolerant muslimsk sekt

Moskeen al -Rawda ligger i Bir al-Abed - vest for byen Arish. En beboer i området, Ashraf el-Hefny, siger ifølge Reuters, at mange af ofrene var arbejdere fra et nærliggende saltfirma. Omkring 300 skal have været til stede i moskéen.

De troende fra moskeen er angiveligt sufier fra en moderat muslimsk sekt, der prædiker tolerance, mens som opfattes som frafaldne af Islamisk Stat og andre ekstremistiske grupper.

Angrebet mod al-Radwa-moskeen kommer blot få dage før den årlige fejring af profeten Muhammeds fødselsdag.

Egyptens hær har indledt et flyangreb mod militante i bjergområder i Nordsinai.