Sønderbombede bygninger og travle hospitalsgange var bagtæppe, da indbyggere i den ukrainske by Mykolajiv i dag tog imod statsminister Mette Frederiksen.
Der har længe ligget en åben invitation fra præsident Zelenskyj, og det var ham, der i dag kunne vise en samlet dansk regeringstop rundt i byen.
Mykolajiv er nemlig Danmarks venskabsby i Ukraine, og det betyder, at Danmark har påtaget sig et særligt ansvar for at være med til at genopbygge den.
Og der er rigeligt at gå i gang med. Mykolajiv ligger i den sydlige del af landet og var blandt de første byer, der blev angrebet af russiske styrker, da Rusland sidste år indledte sin invasion af Ukraine.
De lagde blandt andet vejen forbi et militærhospital, og besøget har sat sig hos den danske statsminister.
- Det er klart, at det gør et kæmpestort indtryk at se unge og ældre mænd, der ligger der med benamputationer og ben, der er blevet skudt af, siger hun.
- Den følelse, man står tilbage med i Mykolajiv, det er jo brutaliteten fra russernes side. Man er bevidst gået efter civile mål.
Også den ukrainske præsident kommenterede besøget på beskedtjenesten Telegram.
- Sammen med Danmarks statsminister Mette Frederiksen aflagde vi besøg hos de sårede ukrainske forsvarere på et hospital i Mykolajiv. Jeg er taknemmelig for alle de læger, der bekymrer sig om vores forsvareres helbred, skriver han.
Hele regeringstoppen på besøg
Dagens besøg gjorde det lysende klart for det danske ministerhold, der også talte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen, hvad det er for nogle voldsomme konsekvenser, russernes konstante angreb mod havnebyen har fået.
- En ting er at forberede sig derhjemme og sidde og læse nogle papirer, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.
- Men noget andet er at stå her og se, hvor ødelagt det er. Men det er jo også lidt håbefuldt at se, hvor stor en forskel, vi kan være med til at gøre, siger han.
Blandt andet gjorde de tre ministre stop ved Mykolajivs regionale administrationsbygning, der i slutningen af marts blev angrebet af russerne, og stadig i dag står sønderbombet hen.
De tre ministre hilste også på nogle af de indbyggere, der har valgt at blive i byen, selvom de fleste er flygtet.
Mødet fandt sted ved en vandpost, som Danmark har hjulpet med at opføre, så indbyggerne har lettere adgang til rent drikkevand.
Store dele af byens infrastruktur, blandt andet vand- og strømforsyning, er blevet ødelagt under de russiske angreb.
Ellemann: Vi kan godt være stolte
Men selvom de russiske bomber stadig falder over Ukraine og fremtiden kan se sort ud, så sender forsvarsminister Jakob Ellemann Jensen en appel til danskerne.
- Vi skal fra dansk side være stolte over vores bidrag. For det er massivt, siger han.
- Deres ønskeliste er i sagens natur uendelig. Hvis de skal besejre ondskaben - og det skal de - så kan de kun gøre det med vores hjælp.
Den danske regering har i slutningen af december doneret 300 millioner kroner til en våbenfond.
Samtidig har den ukrainske præsident opfordret forsvarsministeren til at sætte fart på leveringen af de 19 Caesar artillerisystemer, som Danmark har valgt at donere til Ukraine.
Højt på den ukrainske ønskeliste er også de meget omtalte Leopard-kampvogne, som Danmark har 44 af.
Selvom kampvogne har været en del af diskussionen mellem den danske regeringstop og præsident Zelenskyj i løbet af dagen, er det stadig uklart om og hvornår Danmark i givet fald kan i stand til at opfylde ukrainernes ønske. Men statsministeren gjorde det i dag klart, at den danske hjælpe til Ukraine fortsat skal ske på flere fronter.
- Først og fremmest kan vi sige, at vi har givet utroligt meget, og det er vi stolte af og også, at der er så bred politisk opbakning. Våben er og bliver det vigtste, men andre ting er også vigtige, for eksempel, at der er rent drikkevand i landet, for flytgninge kan ikke vende tilbage, hvis ikke der er rent drikkevand, sagde Mette Frederiksen blandt andet.
- Vi fokuserer både på det militære - også tunge våben - men også, at vi kan være med til at genopbygge et land, der er blevet ødelagt af russerne.
Det er en del af regeringsgrundlaget, at der fremover skal være en dedikeret Ukraine-fond, så Danmark fortsat kan støtte det krigsramte land både økonomisk, humanitært og militært.
Lang vej igen
Før krigen var Mykolajiv hjem for tæt på en halv million indbyggere. Det anslås, at omkring 230.000 stadig bor i byen. Resten er flygtet eller er blevet slået ihjel i bombardementerne.
I følge statsminister Mette Frederiksen, så er folk lige så langsomt begyndt at vende tilbage til byen igen.
Men der er lang vej igen, før indbyggerne kan begynde at vende tilbage til noget, der ligner en normal hverdag.
Danmark står klar til at hjælpe, siger Mette Frederiksen:
- Der skal vand og børnehaver og skoler til, og det er noget af det, vi arbejder videre med.