Frederiksen er klar til EU-topmøde i overtid: Der skal findes en løsning på topjob-kabalen i dag

Margrethe Vestager er stadig med i topjob-spillet i EU, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender, at hun normalt arbejder på en anden måde, end man gør i EU. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

Der skal findes en løsning på, hvem der fremover skal have EU’s topjob, i dag.

Det mener den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), der netop er ankommet til tredjedagen på EU-topmødet i Bruxelles.

- Jeg mener, at der skal findes en løsning, inden vi siger farvel til hinanden. Ellers er vi der, hvor mange europæere vil sige, at ’hvis de ikke kan finde ud af det, hvad kan de så finde ud af?’, siger hun.

Topmødet begyndte søndag aften klokken 18.00, hvor der var et punkt på dagsordenen:

At få fordelt EU-topposterne, herunder formanden for Europa-Kommissionen og formanden for Det Europæiske Råd.

Men efter 18 timers resultatløse forhandlinger måtte de europæiske stats- og regeringschefer i går tage en timeout for at klare hovederne og gentænke de forskellige navnemuligheder.

Vigtigt for den samlede kabale

Ifølge Mette Frederiksen er det dog ikke alle hendes kollegaer, der deler hendes holdning om, at de skal være færdige i dag.

- Alle arbejder i retning af, at der skal findes en løsning. Men der er forskellige holdninger, om det er nødvendigt eller ej, siger hun.

I morgen skal det nyvalgte Europa-Parlament, der har første arbejdsdag i dag, vælge den næste formand, og den har også betydning for den samlede topjobkabale.

Der er nemlig en række faktorer, der skal tages højde for, når posterne skal fordeles, heriblandt politisk familie, køn og geografi. Og hvis europaparlamentarikere eksempelvis vælger en liberal eller socialdemokratiske formand, kan det få effekt på, hvordan resten af posterne skal fordeles.

- Det er regeringschefernes ansvar at beslutte, hvem der skal være ledere af Europa-Kommissionen og Rådet. Derfor er det vigtigt, at den beslutning kommer i dag, før Europa-Parlamentet sætter sig ned, siger hun og understreger, at det er "de politiske og personlige erfaringer", der er vigtigste, når den næste kommissionsformand skal finde.

- Så må de politiske tilhørsforhold naturligt træde i baggrunden, siger hun.

Her kan du se, hvorfor formandsposten for Europa-Kommissionen er så vigtig.

Vestager fortsat i spil

Topmødet skulle være gået i gang klokken 11.00, men det er blevet udsat på grund af forhandlinger.

Statsministeren kæmper for, at Margrethe Vestager (R) skal blive den næste kommissionsformand. Og hun er stadig på forhandlingsbordet, understreger Mette Frederiksen.

- Hun er den danske kandidat i lidt forskellige udgaver, siger hun – uden dog at komme ind på, hvilke variationer, der er tale om.

- Det er det, vi forhandler om nu, siger hun og understreger, at den socialdemokratiske families samlede kandidat stadigvæk er hollænderen Frans Timmermans.

Det er Mette Frederiksens første EU-topmøde. Selvom hun er med på, at der er mange og store interesser på spil ved forhandlingsbordet, erkender hun også, at det er noget anderledes end at forhandle forlig på plads på Christiansborg.

- Min danske tålmodighed og måde at arbejde på er noget andet, end den måde, jeg kommer til at sidde med hernede, siger hun og fortsætter:

- Det går langsomt hernede, og jeg vil fremover gøre alt, hvad jeg kan, for at få noget mere effektivitet i diskussionen.

Den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), er stadig i spil til en EU-toppost, siger statsministeren. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Selvom topmødet nu er gået ind i sin tredje dag, så understreger Mette Frederiksen, at det egentlig har været godt med så god tid.

- Jeg finder mig utrolig godt til rette, og det gode ved min debut på det her møde er, at der er utrolig mange timer, så jeg har faktisk fået hilst ordentligt og talt med alle mine kollegaer på tomandshånd. Det ville jeg ikke kunne gøre på et almindeligt rådsmøde, siger hun.

- Det gode med danske briller er, at dem jeg ikke kendte i forvejen, har jeg fået talt ordentligt med.

Der er ikke sat noget sluttidspunkt på, hvornår topmødet skal slutte.

FacebookTwitter