Frederiksen og EU-kollegaerne står fast over for briterne: 'Banen for kompromiser er ikke særlig stor'

EU’s ledere håber fortsat på, at de kan blive enige med Storbritannien om en aftale. Men ikke for enhver pris.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal i dag diskutere de højspændte forhandlinger mellem EU og Storbritannien med sine europæiske kollegaer. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Det kan godt være, at EU og Storbritannien endnu ikke er i nærheden af at lande en aftale om deres nye forhold efter brexit. Men det er ikke ensbetydende med, at Danmark og de andre medlemslande nu skal begynde at justere deres fælles forhandlingskurs, selvom de i den grad er under et alvorligt tidspres.

Det er meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), som i dag deltager i et EU-topmøde i Bruxelles.

Her skal hun sammen med EU’s andre stats- og regeringschefer gøre status på de tilspidsede forhandlinger med den britiske regering, som gerne skal afsluttes i løbet af meget kort tid.

- Jeg synes ikke, at der er så mange muligheder for kompromis. Enten handler vi med hinanden på en fair og ordentlig måde, eller også gør vi ikke. Banen for kompromiser er ikke særlig stor, sagde Mette Frederiksen, da hun ankom til byen.

- Nu skal vi selvfølgelig stå fast på Europas position i forhandlingen. Det er helt afgørende vigtigt, at vi bevarer en god relation til briterne, og at vi holder Storbritannien så tæt på resten af Europa som overhovedet muligt. Men det skal foregå på en ordentlig måde, fastslog hun.

Brug for nye regler

Et af de store stridspunkter er spørgsmålet om konkurrence.

Selvom briterne forlod EU-samarbejdet i slutningen af januar i år, følger de fortsat alle de regler og krav, der gælder for Danmark og de andre medlemslande.

Det gør de dog kun indtil nytår, hvor den såkaldte overgangsperiode udløber, og de træder ud af EU’s indre marked og toldsamarbejde. Derfor er der brug for en ny aftale, som blandt andet kan fastsætte spillereglerne for samhandlen, og den skal træde i kraft om bare 78 dage.

Men briterne vil blandt andet ikke acceptere EU's krav om, at de skal blive ved med at følge unionens regler og standarder, hvis de fortsat vil have bred adgang til det indre marked.

Men ifølge den danske statsminister er der ikke så meget at rafle om her.

- Vi kan ikke leve med en situation, hvor man fra britisk side kan dumpe priser, miljøstandarder eller lønmodtagerrettigheder i det indre marked – eller at man med massiv statsstøtte fra britisk side pludselig kan udkonkurrere andre gode, europæiske virksomheder på en unfair konkurrencesituation, sagde statsministeren.

'Vi er under tidspres'

Det samme er tilfældet når det kommer til fiskeriet, som ifølge Mette Frederiksen er "rigtig, rigtig vigtigt for Danmark – ikke mindst Nordjylland".

I dag fanger danske fiskere over 40 procent af deres fisk i hav, der hører til Storbritannien. Men briterne lægger op til at lukke for adgangen til deres farvand for udenlandske fiskere og lave helt nye ordninger.

Det møder stor modstand i Bruxelles og de europæiske hovedstæder, hvor de kræver samme adgang efter overgangsperioden. Og heller ikke her er statsministeren klar til at bøje sig.

- Lige nu forhandler vi med det udgangspunkt, vi har haft igennem et stykke tid, og det bliver der ikke ændret på her, sagde Mette Frederiksen og tilføjede, at det er "en hulens svær forhandling, vi er i gang med".

- Der er stadigvæk lidt tid at løbe på. Men jeg ville jo lyve, hvis jeg ikke sagde, at vi ikke begynder at være under et tidspres. Det er vi, sagde hun.

Tror du stadigvæk på en aftale?

- Det ville i hvert fald være det bedste.

Statsministeren taler her med den tyske kansler, Angela Merkel, inden topmødet. Hun håber på "en fair aftale, der tjener begge parters interesser" - men ikke for enhver pris, understreger hun. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Ikke for enhver pris

Statsministeren var ikke den eneste, der blev spurgt ind til de højspændte forhandlinger, som nu for alvor har bevæget sig ind i sin afgørende slutfase. For det kræver nemlig tid, hvis en aftale skal vedtages i de forskellige parlamenter, og derfor har de travlt.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, understregede ligeledes, at EU-landene fortsat går efter en aftale – men ikke for enhver pris. Især ikke når det kommer til fiskeriet, fastslog den franske præsident.

- Vi skal ikke ofre vores fiskere på grund af brexit, sagde han ifølge EU-mediet Politico.

- Det er meget muligt, at der ikke kommer en aftale, hvis ikke vores betingelser bliver mødt. Det er vi forberedt på, tilføjede han.

Hvis det ender uden en aftale, vil der blandt andet komme told på en lang række af de varer, som i dag er toldfrie, og der vil samtidig komme ekstra kontrol langs grænsen mellem EU og Storbritannien.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, sagde ved sin ankomst, at han håber på, at EU og Storbritannien kan lande en aftale ”i løbet af de kommende uger”. Og det bør stadigvæk være målet, selvom det fortsat ser tungt ud.

- For Spanien er det vigtigt med en aftale. Ikke blot på grund af det historiske forhold, vi har til Storbritannien, men også på grund af handlen og de økonomiske interesser, vi deler, lød det inden topmødet.

Johnson vil tage beslutning i morgen

EU's brexit-chefforhandler, Michel Barnier, har her til aften - efter at forhandlingerne er blevet diskuteret på topmødet - udtalt, at EU-landene "fortsat er fast besluttede på at nå en retfærdig aftale". Men hans britiske modpart, David Frost, har efterfølgende tweetet, at han både skuffet og overrasket over den fælles konklussion, landene er blevet enige om.

- Overrasket over, at EU ikke længere har forpligtet sig til at arbejde 'intenst' for at nå en aftale om det fremtidige forhold, som vi besluttede med von der Leyen (kommissionsformand Ursula von der Leyen, red.) den 3. oktober, lyder det blandt andet.

Han tilføjer, at den britiske premierminister, Boris Johnson, fredag vil tage stilling til det videre forløb. Det skal ses i lyset af den udtalelse, han kom med i begyndelsen af september, understreger David Frost.

Her truede premierministeren med at forlade forhandlingsbordet, hvis ikke der lå en aftaletekst klar i dag.

EU-topmødet fortsætter i morgen.

Opdateret klokken 19.35 med kommentar fra Michel Barnier og David Frost.

Facebook
Twitter