Frederiksens første officielle udlandsbesøg: Havde invitation med til Merkel

Statsministeren brugte mødet med Tysklands kansler til at invitere hende til Danmark næste år.

De to mest fotograferede stole i Berlin.

Det var et særsyn, da statsminister Mette Frederiksen (S) og Tysklands kansler, Angela Merkel, valgte at sætte sig ned på de hvidpolstrede stole på den røde løber for at overvære en velkomstceremoni for den danske statsminister i Berlin.

Normalt ville de to regeringsledere stå op.

Men efter tre tilfælde, hvor den snart 65-årige Merkel har rystet over hele kroppen - netop i forbindelse med besøgsceremonier - foregik højtideligheden altså siddende i dag.

- Jeg tager vare på mit helbred, sagde kansler Merkel på en pressekonference, der blev afholdt sammen med Mette Frederiksen, efter at de to ledere havde spist frokost sammen.

Dagens mest fotograferede stole, ifølge DR's korrespondent Ole Ryborg. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Merkel kommer til Danmark

Statsminister Mette Frederiksen brugte mødet med Merkel til at invitere hende til Danmark næste år, hvor det er dansk-tysk venskabsår.

- Tusind tak for at have taget godt imod invitationen om at komme til Danmark næste år. Det er med danske briller 100-året for en meget succesfuld grænsedragning, sagde Mette Frederiksen til Angela Merkel.

Arbejdsfrokosten mellem de to ledere blev brugt på at tale om klima, europapolitk og de nære bånd mellem landene.

Merkel er vigtigst på flest områder

Ifølge Mette Frederiksen er det "helt naturligt" at tage på den første officielle udlandsrejse til Tyskland.

- Forholdet til Tyskland er helt vitalt, både kulturelt, historisk og selvfølgelig også økonomisk, sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

DR's EU-korrespondent Ole Ryborg siger, at Mette Frederiksens besøg hos Angela Merkel - allerede få uger inde i statsministerens regeringsperiode - understreger, at Tyskland er Danmarks nærmeste allierede:

- Merkel er den verdensleder, der er vigtigst for Danmark på flest områder. Det gælder på området grænsekontrol, når skal skabes en reform af migrationspolitikken, når der skal sættes ambitiøse klimamål og Danmark for eksempel skal sælge vedvarende energi over grænsen. Derudover er Tyskland vores eneste landfaste nabo og vores største eksportpartner, siger han.

Kansler Angela Merkel hilser på statsminister Mette Frederiksen ved velkomstceremonien i Berlin. (Foto: WOLFGANG KUMM © Scanpix)

Den største ligtorn er grænsekontrol

Ifølge Ole Ryborg er den største ligtorn lige nu i forholdet mellem Danmark og Tyskland, at den danske statsminister ønsker at kunne føre grænsekontrol, når hun synes, det er nødvendigt.

- Det er ikke altid, at vi ser ens på de spørgsmål, men vi har haft lejlighed til at diskutere Schengen-samarbejdet. Jeg har også gjort gældende, at set med danske briller er det helt afgørende, at vi kan fortsætte med at føre grænsekontrol, sagde Mette Frederiksen.

Den tyske kansler tilføjede, at hun og Frederiksen er enige om de centrale punkter, hvad angår migrationspolitik, og at forskellene mellem de to ligger i de finere detaljer.

Du kan se Merkel og Frederiksen tale om migration og grænsekontrol herunder.

Tysk presse gik mest op i Merkels helbred

Det mest bemærkelsesværdige på pressemødet var ifølge Ole Ryborg, at den tyske presse faktisk var langt mere interesseret i at spørge til Angela Merkels helbred end det dansk-tyske forhold.

- De to stole, som lederne sad på under militærparaden, er de mest fotografede stole i Berlin. Og når tysk presse ikke spurgte synderligt til forholdet til Danmark, er det i virkeligheden positivt. Det er et udtryk for, at alle ved, at forholdet er rigtig godt, siger Ole Ryborg.

Facebook
Twitter