Fredsforhandlinger: FN beskyldes for at dække over oppositionens exit

Saudi-Arabien gav ordre til, at syrisk opposition skulle smutte fra fredsmøde, hævder Syriens chefforhandler.

Bashar Jaafari mener, at da FN-mægleren onsdag satte et foreløbigt punktum for processen, var det udelukkende for at dække over, at oppositionen ville trække sig - og ikke på eget initiativ. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Chefforhandleren for det syriske styre ved fredsmødet i Genève, Bashar Jaafari, har en helt anden forklaring end den officielle på, hvorfor fredsprocessen er afbrudt.

Bashar Jaafari mener, at da FN-mægleren onsdag satte et foreløbigt punktum for processen, var det udelukkende for at dække over, at oppositionen ville trække sig - og ikke på eget initiativ.

Ordren kom fra Saudi-Arabien, Qatar og Tyrkiet, lyder påstanden fra den syriske FN-ambassadør.

- For nogle timer siden blev vi klar over, at Riyadhs opposition ville trække sig fra mødet, og det var derfor, at hr. Misturas meddelelse kom som et politisk dække over beslutningen om at trække sig, siger Bashar Jaafari

Han er ærgerlig over, at det ikke fremgik af FN-mæglerens udmelding, at oppositionen - som han hævder - trak sig på ordre fra blandt andet Saudi-Arabien.

- Den fortæller ikke sandheden, siger Jaafari om Misturas besked.

Oppositionen High Negotiations Committee (HNC) er tæt knyttet til Saudi-Arabien, som også var vært for HNC's formøde til fredsprocessen.

Mistura har sagt, at man vil holde en pause i processen indtil 25. februar.

ritzau/Reuters