Fremmed ubåd er fundet i svensk farvand

En fremmed ubåd er fundet tæt på kysten i Mellemsverige. Ubåden er et mysterium, fordi vraget ikke har nogen synlige skader, skriver den svenske avis Expressen.

Et ubådsvrag er blevet fundet ud for den svenske østkyst i det centrale Sverige af Ocean X Team, en samling dykkere, der leder efter historiske artifakter i havets dybder.

Dykkerne ønsker ikke at gå ud med de præcise koordinater, men fortæller til den svenske avis Expressen, at det er omkring 1,5 sømil, 2750 meter, fra land.

- Vi er 110 procent sikre på, at det er i svensk farvand, siger Dennis Åsberg, en af dykkerne fra Ocean X Team til Expressen.

Dykkerfirmaet havde fået koordinaterne fra et islandsk dykkerselskab.

Forsvaret analyserer materialet

Ifølge dykkerne er ubåden 20 meter lang og tre meter bred. Der er ingen synlige skader på skroget, og dørene skal angiveligt være lukkede. På Expressen kan man se en film, der viser dykkerfirmaets optagelsern ved vraget.

- Der er ikke en bule eller skader på skroget. Der er nogle bøjede detaljer, som kan ses vores filmmateriale, siger Peter Lindberg en anden dykker til Expressen.

Det svenske forsvar bekræfter, at materiale fra findestedet nu analyseres, men ellers er Försvarsmakten meget lidt meddelsom.

- Det tyder på, at det er en hemmelig mission, der er gået galt, siger Tomas Ries, lektor i strategi og sikkerhedspolitik ved Försvarshögskolan i Stockholm til Expressen.

Kyrilliske bogstaver

- Hvis dette er i svenske farvande, er det opsigtsvækkende, at der er en ødelagt ubåd der, siger Thomas Ries.

- Havde det været et uskyldig vrag, var der blevet udsendt signaler, hvis ubåden havde været i problemer. Det tyder på, at der er en hemmelig mission, der er gået galt. Det er meget alvorligt.

Dykkerne fortæller også, at de har fundet kyrilliske tegn på skroget.

Mini-Ubåd

Ubåden, som allerede er døbt "Yellow Submarine" på grund af dens gule farve, ser "frisk og moderne" ud, fortæller dykkerne.

Sikkerhedskonsulent Joakim von Braum fortæller til Expressen, at størrelsen på ubåden, som dykkerne har angivet, falder inden for kategorien "mini-ubåd". Det var netop en sådan ubåd, det svenske forsvar var på jagt efter i efteråret, hvor det ikke lykkedes at opspore miniubåden, som blev jagtet i Stockholms skærgaard.

En sådan ubåd kan rumme mellem tre og seks personer. At dørene er lukkede indikerer, at besætningsmedlemmerne ikke har været i stand til at forlade vraget.

- Det kan meget vel være en russisk ubåd, der af ukendte årsager forliste, siger han.