’Fremtidsudsigterne bekymrer mig meget’: EU-landene bør genoverveje forholdet til Rusland

EU’s udenrigschef mener, at russerne er ved at bevæge sig længere og længere væk fra Europa.

Ifølge flere EU-parlamentarikere var mødet i sidste uge mellem den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og EU's udenrigschef, Josep Borrell, en ydmygelse for EU, som aldrig skulle have fundet sted. (Foto: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY © Scanpix)

Forholdet mellem EU og Rusland er nu ved at være så elendigt, at medlemslandene alvorligt bør genoverveje deres politisk kurs over for den store og magtfulde nabo mod øst. Og det kan meget vel blive nødvendigt at indføre nye sanktioner mod russerne, hvis de skal forstå alvoren.

Det er meldingen fra EU’s udenrigschef, spanieren Josep Borrell, som mener, at EU-landene og russerne står ved en alvorlig og afgørende skillevej.

- Fremtidsudsigterne bekymrer mig meget, lød det fra EU’s topdiplomat, da han tidligere i dag debatterede situationen med Europa-Parlamentet.

I sidste uge var Josep Borrell på et kort visit i den russiske hovedstad, hvor han blandt andet mødte den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov.

Målet var ifølge udenrigschefen at konfrontere russerne "med de ting, de bekymrer os". Det drejer sig om manglen på menneskerettigheder og politiske frihedsrettigheder i Rusland samt giftangrebet på oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj og den efterfølgende fængsling af ham, som har vakt stor vrede i EU-landene.

Men det var ikke nogen opløftende fornøjelse, for ifølge Josep Borrell er den russiske regering ved at bevæge sig længere og længere væk fra resten af Europa.

Bør overveje sanktioner

- Man begrænser civilsamfundets ytringsfrihed og muligheder, og det ser ud som om, at der nærmest ikke er plads til, at en politisk opposition kan få lov til at vokse op, sagde han og tilføjede, at politikerne med præsident Vladimir Putin i spidsen er på vej ned ad en bekymrende autoritær rute.

- De mener, at vores liberale demokrati er en grundlæggende trussel mod Rusland, tilføjede han.

I næste måned skal EU-landenes stats- og regeringschefer diskutere forholdet til Rusland, der har været køligt og præget af mistillid, siden russerne annekterede Krim-halvøen i 2014.

Josep Borrell vil selv præsentere nogle konkrete sanktionsforslag, som de kan tage afsæt i, og her lægger han op til en hårdere kurs i forhold til eksempelvis cyberangreb og spredninigen af misinformation.

Det vil dog kræve enstemmighed blandt de 27 medlemslande, hvis sanktionerne skal vedtages. Og der er langt fra enighed blandt landene om, hvordan de skal forholde sig til russerne. Tyskland har eksempelvis store økonomiske interesser på spil med nye Nord Stream 2-gasrørledning, der skal løbe fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen.

- De valg, vi træffer nu, vil være afgørende for, hvordan de store globale spillere vil stå i dette århundrede. Skal det være en mere polariseret verden eller en, hvor vi står tættere sammen, lød det fra den spanske politiker, som ellers har befundet sig i et heftigt politisk stormvejr i de seneste dage.

Josep Borrell blev skarpt kritiseret, da han tidligere i dag debatterede sit besøg i Rusland med europaparlamentarikerne. (Foto: OLIVIER HOSLET / POOL © Scanpix)

'En utroværdig partner'

Flere EU-politikere mener nemlig, at besøget i Moskva var en ydmygende fejltagelse for EU, som aldrig skulle have fundet sted. Og mindst 81 europaparlamentarikere fra flere forskellige politiske grupper har ifølge nyhedsbureauet Reuters opfordret Josep Borrell til at trække sig fra posten.

De synes for det første ikke, at han skulle være rejst til Rusland i en tid, hvor forholdet i forvejen er præget af mistro og vrede, og hvor de russiske myndigheder slår hårdt og brutalt ned på demonstranter, der støtter Aleksej Navalnyj.

Ifølge de seneste tal er omkring 11.000 personer, der har deltaget i den seneste tids demonstrationer mod den russiske regering, blevet smidt bag tremmer.

Derudover gik besøget med den russiske udenrigsminister ikke som forventet, og det hele kulminerede fredag med et noget opsigtsvækkende pressemøde, hvor Josep Borrell blev mødt med utilsløret kritik for åben mikrofon.

Sergej Lavrov betegnede blandt andet EU som ”en utroværdig partner”, og han valgte derudover at udvise tre EU-diplomater fra Rusland, uden at han først havde informeret udenrigschefen om det. Josep Borrell opdagede det først, da det begyndte at florere på Twitter.

Efter Navalnyj blev idømt tre og et halvt års fængselsstraf i sidste uge, opstod spontane og ikke-tilladte demonstrationer i blandt andet Moskva. Politiet var dog mødt talstærkt op. (Foto: KIRILL Kudryavtsev © AFP or licensors)

Underminerer troværdigheden

Men ifølge kritikere burde Josep Borrell, der kommer fra det spanske socialistparti, PSOE, og som tidligere har været Spaniens udenrigsminister, på forhånd have regnet ud, at det kunne risikere at ske.

- Udenrigsminister Lavrovs opførsel var hverken venlig, samarbejdsvillig eller acceptabel. Men De kunne vel på forhånd have regnet ud, at Lavrov ville indlede et angreb mod EU, lød det her til eftermiddag fra Michael Gahler, der er medlem af Europa-Parlamentets kristenkonservative gruppe, EPP.

- Deres besøg og hele dette medieshow har undermineret unionens diplomatiske troværdighed, tilføjede Dacian Ciolos, der er formand for den liberale Renew Europe-gruppe.

Europaparlamentarikerne kan dog ikke fyre enkelte EU-kommissærer, men derimod kun hele Europa-Kommissionen. Det er der intet, der tyder på, at de har tænkt sig at gøre. Og kommissionsformand Ursula von der Leyen har slået fast, at hun fortsat bakker op om udenrigschefen.

Josep Borrell understregede selv under dagens debat, at han selv står noget uforstående over for de kritikere, der mener, at han skulle være blevet hjemme.

- Det er nemt og risikofrit at sidde og læse erklæringer op på mit kontor. Nogen mener, der var for stor risiko, og at det var bedre at gøre det senere, men jeg vurderede altså, at det var det rigtige tidspunkt at tage af sted på. Og et flertal af EU’s udenrigsministre bakkede op om det, sagde han og tilføjede, at han selv fik fortalt den russisk regering klart og tydeligt, at man fra EU’s side fordømme anholdelsen af Aleksej Navalnyj.

- Jeg er glad for, at jeg tog af sted og sagde det personligt til dem, lød det fra udenrigschefen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter