Frivillig i Nepal et år efter jordskælv: Folk er ved at give op

Genopbygningen efter jordskælvene i foråret 2015 går langsomt, og nepaleserne mister troen på regeringen, fortæller frivillig dansker i Nepal.

En kvinde er ved at genopbygge sit midlertidige hjem i Kavre-distriktet, efter at vinden har revet taget af det. (Foto: © NAVESH CHITRAKAR, Scanpix)

Frustrationerne over Nepals regering er ved at udvikle sig til opgivenhed hos den del af nepaleserne, der stadig er fanget i midlertidige hjem efter de to voldsomme jordskælv i april og maj 2015.

De mange donorkroner har ikke sat skub i genopbygningen. Det fortæller 72-årige Dorte Just, en pensioneret skolelærer, der fem måneder om året arbejder frivilligt for en NGO i Nepal.

- Der er kommet rigtig mange penge til landet, men de er ikke kommet ud til folk, der er ved at vænne sig til, at regeringen gør, hvad den har lyst til, siger Dorte Just.

Mange nepalesere beskylder regeringen for at være korrupt, men det virker ifølge Dorte Just som om, de har givet op i kampen for at få regeringen til at kanalisere donorkronerne ud til folket. Der er i hvert fald ingen protester, som der har været masser af tidligere.

- Men nu sker der ingenting. Der er ingen, der reagerer. Ingen går på gaderne og brænder dæk af, for de ved, at der ikke sker noget, siger Dorte Just.

De fremskridt, der sker i genopbygningen, er små og lokale, fortæller hun.

- Jeg er med i et projekt, hvor jeg hjælper kvinder til at blive selvforsynende, og det er lykkedes at få bygget 11 huse færdige.

Og der er optimisme i befolkningen trods utilfredsheden med regeringen, understreger Dorte Just.

- De bor i huse lavet af blikplader, men dagligdagen fortsætter, og de passer deres arbejde. Nepaleserne sætter sig ikke ned og græder. De finder en vej.

Lørdag den 25. april 2015 blev Nepal ramt af et jordskælv, der nåede 7,8 på Richterskalaen, og mindre end tre uger og en række efterskælv senere ramte endnu et jordskælv, som målte 7,3 på Richterskalaen. Omkring 9.000 mennesker mistede livet, og dobbelt så mange kom alvorligt til skade.

Regntiden truer

Ifølge Folkekirkens Nødhjælp blev op mod en million hjem beskadiget af jordskælvene. 700.000 af dem er totalskadet og skal bygges op fra bunden.

David Smith er landechef for Folkekirkens Nødhjælp i Nepal og har samme opfattelse som Dorte Just, nemlig at regeringen ikke har været god nok til at få donormilliarderne ud til de steder, hvor husene skal genopbygges.

- Derudover har regeringen kun sat 200.000 nepalesiske rupees (cirka 12.400 kroner, red.) af til hvert hus, og det vil koste mindst 600.000 rupees, hvis de skal bygges ordentligt, siger David Smith.

Det er i løbet af det år, der er gået siden jordskælvene ramte, kun lykkedes for regeringen at genopbygge få hundreder huse i et af de hårdest ramte distrikter, Dolakha, vurderer David Smith.

Folkekirkens Nødhjælp har, siden jordskælvene ramte, arbejdet på de sanitære forhold i de berørte landsbyer og uddannet bygningsarbejdere, så der kan komme skred i genopbygningen. Og der skal meget snart komme skred i arbejdet, understreger David Smith.

- Regntiden starter i juni, og så bliver det svært at bygge.