Frivillige redder tusindvis af dyr ud af flammerne: 'Det har været utroligt følelsesladet'

De australske skovbrande har ikke bare haft katastrofale konsekvenser for mennesker, men i høj grad også for dyrelivet.

Australiens ikoniske koalaer er hårdt ramt. Her bliver en koala reddet ud af en brændene skov tæt på Cape Borda på Kangaroo Island. (Foto: Stringer . © Scanpix)

Det bliver bare ved og ved og ved. Flere delstater i det sydøstlige Australien er fortsat i flammer.

De enorme brande har nu kostet 24 menneskeliv, tusinder har mistet deres hjem og op mod en halv milliard dyr er døde i brandene.

Men hjælpen kan være nær for nogle få af de millioner dyr, der lider under de mange voldsomme brande.

I den australske delstat New South Wales hedder den hjælp Lynn Obern.

  • Lynn Obern driver et center, hvor hun redder forældreløse eller sårede wombatter. (Foto: DR Nyheder)
  • To af de wombatter, som Lynn Obern har reddet, i deres nye, sikre hjem. (Foto: DR Nyheder)
  • Her sidder en lille wombat på skødet af Lynn Oberns kollega. (Foto: DR Nyheder)
1 / 3

Lynn Obern er en af de mange australiere, der lige nu kæmper en brav kamp for at redde dyr efter brandene. Til dagligt driver hun et center, hvor forældreløse eller sårede vombatter kan få hjælp.

- Det her har været så følelsladet, fortæller Lynn Obern om evakueringen af sig selv og vombatterne efter de enorme brande i New South Wales brød ud.

Selv var hun nødsaget til at lade sig evakuere fra sit hjem og center. Men med sig tog hun de ti vombatter, som centeret lige nu tager sig af. De ville ellers ikke have overlevet, siger hun.

En halv milliard dyr kan være ramt

Ingen kender endnu det fulde omfang af omkomne dyr, men flere eksperter og nyhedsmedier anslår, at en halv milliard dyr er ramt i New South Wales alene. Mange af de dyr er enten døde i flammerne, eller også vil de senere dø på grund af mangel på mad og steder at leve.

For Nikolaj Scharff, professor på Statens Naturhistoriske Museum, er den nuværende situation i delstaten særligt bekymrende:

- Landet har en unik natur og skovområder, der går mere end 150 millioner år tilbage. Derfor er landet rig på dyrearter, der ikke findes andre steder i verden, og som derfor er i fare for at forsvinde, fortæller han.

Australien er et af de lande, der har den største biodiversitet, og mange dyr i Australien findes ikke andre steder i verden. Derfor er konsekvensen af de enorme brande også meget større, end hvis et tilsvarende areal i Danmark var ramt af naturbrande, vurderer Nikolaj Scharff.

- Hvis det var i Danmark, ville arterne ikke være så udsatte, som de er i Australien. Så havde vi stadig kunnet finde mange af de samme arter i Sverige eller Norge, siger han.

Australiens ikoniske koalaer er også hårdt ramt

Selvom det stadig er for tidligt at sige, hvor omfattende katastrofen er for dyrelivet, er der ingen tvivl om, at brandene har en stor betydning for de mange unikke dyrs bestand.

I videoen kan du møde Lynn Obern og nogle af de dyr, hun allerede nu har reddet:

Et af de dyr, der er hårdt ramt af de mange brande er koalaen. For nogle grupper af koalaer, særligt dem, der befinder sig i brandzonerne, har brandene været katastrofale.

Ifølge nyhedsbureauet Ritzau er en tredjedel af områdets koalere muligvis døde.

Også på Kangaroo Island i det sydlige Australien hærger naturbrandene. Øen er hjemsted for mange koalaer. Arten er ikke i fare for at blive udryddet, men på grund af brandene reduceres bestanden af dyret markant, mener Nikolaj Scharff.

- Når øen brænder, forsvinderne dyrenes levesteder også. Hvis dyrene overlever, er der ingen mad, når brandene er slukket. Derfor har de ingen mulighed for at formere sig.

Dromedarer skal skydes fra luften

En art, der dog absolut ikke er truet i Australien, er dromedaren, og bestanden vokser år for år.

Ifølge vand- og miljøstyrelsen i delstaten South Australia tørster tusindvis af dromedarerne dog så meget i det tørkelagte land, at de desperat forsøger at finde vand i haner, vandtanke, og andre steder, hvor de kan komme i nærheden af vand.

Det har ført til at dromedarer tramper hinanden ihjel i vandjagten, som også er en trussel mod indbyggere og infrastruktur. Dertil har døde dromedarer flere steder forurenet vandkilder, skriver ABC.

Dromedarer kan nemlig lugte forekomster af vand på fem kilometers afstand, forklarer Richard King, manager i landområdet Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara, hvor flere af Australiens aboriginals, den oprindelige befolkning, bor.

- Nogle mennesker er bange for at tænde for deres køleanlæg af frygt for, at dromedarer angriber for at drikke fugten.

Derfor skal op mod 5.000 dromedarer nu skydes af professionelle jægere fra helikoptere.

Dyrenes ve og vel betyder mere end huset derhjemme

Det er fortsat for farligt for Lynn Obern at vende tilbage til sit hus, fordi det stadig er truet af skovbrandene. Men det er hverken hende selv eller huset derhjemme, hun er mest bekymret for:

- Det er ikke så meget huset, som jeg er ked af at miste, selvom det selvfølgelig er hårdt. Jeg frygter mere for vombatterne og alle de andre døde dyr omkring mit hus, fortæller hun.

Som mange eksperter frygter Lynn Obern, at skovbrandene kan få meget langsigtede konsekvenser for de vombatter, hun arbejder med.

FacebookTwitter