Fronterne skærpes i Venezuela

I Venezuela opfordrer oppositionen til generalstrejke i morgen. Regeringspartiet svarer, at man vil lade hæren og arbejderne overtage alle virksomheder, der følger opfordringen.

Nicolas Maduro, her hængt ud i karikatur af demonstranter, har slet ikke sin forgængers opbakning og betragtes af store dele af oppositionen som en diktator. Demonstrationerne i går berørte de fleste af Venezuelas storbyer. (Foto: © CARLOS GARCIA RAWLING, Scanpix)

Venezuelas oppositionsalliance, der kendes som MUD, har planlagt en optrapning, der dag for dag skal øge presset på regeringen, og få den til at lade forberedelserne til en folkeafstemning om præsidentens afsættelse fortsætte.

Oppositionen vandt ved valget i december sidste år et to tredjedels flertal i parlamentet, og det flertal har indkaldt præsident Maduro til på mandag at forsvare sig i Nationalforsamlingen mod anklager om blandt andet brud på forfatningen, ødelæggelse af landets økonomi, embedsmisbrug og embedsforsømmelse.

Men forfatningen har ikke en rigsretsbestemmelse, og præsident Maduro vil med sikkerhed afvise indkaldelsen, ganske som han og regeringspartiet vil afvise de vedtagelser, som Nationalforsamlingen kommer frem til.

Til Miraflores

Det har oppositionslederne også forudset, så de har allerede indkaldt til en ny demonstration i hovedstaden Caracas, torsdag i næste uge. Og denne gang siger de på forhånd, at demonstrationen skal gå til præsidentpaladset Miraflores i byens gamle centrum.

Dermed lægges der for alvor op til konfrontation, for oppositionen har ikke fået tilladelse til at demonstrere omkring Miraflores siden kuppet i 2002, der i et par døgn formåede at afsætte daværende præsident Hugo Chavez - Nicolas Maduro's læremester og forgænger.

Og oppositionen får helt sikkert ikke tilladelse på torsdag. Handler regeringen som den plejer, vil den derimod tillade sine tilhængere at fylde bydelen omkring paladset, og dermed vil der være risiko for voldelige sammenstød mellem de to fløje.

Mæglere

Regionale organisationer og en række udenlandske tidligere regeringsledere har i flere måneder forsøgt at få opposition og regering i Venezuela til at finde politiske løsninger på konflikten.

Forleden meddelte Vatikanet, at kirken slutter sig til dette forsøg og oplyste, at et første møde vil finde sted søndag på den venezuelanske ø Isla Margarita.

Regeringen siger, at den hilser initiativet velkommen, og at den møder op. Men oppositionen har udsendt uklare signaler. I første omgang sagde flere ledende figurer, blandt andre MUD's generalsekretær, Jesus Torrealba, at de deltager, men andre har afvist.

Henrique Capriles, der to gange har stillet op til præsidentvalget og har tabt, siger, at der ikke bliver nogen dialog med regeringen, før den lader processen med folkeafstemningen fortsætte.

Desuden afviser han, at samtaler med regeringen kan foregå andre steder end i hovedstaden.

Begrænset enighed

Oppositionsalliancen MUD spænder over hele det politiske spektrum, men forsøger at overvinde den tendens til intern rivalisering og person-fiksering, som før har fået alle forsøg på at vinde over nu afdøde Hugo Chavez og chavismen til at slå fejl.

Men også nu er problemet, at det eneste, der samler blokken, er ønsket om at fjerne præsident Maduro og hans parti. Man er knap nok enig om, hvordan man skal gå frem.