Frygt for corona-ramte krydstogtskibe spreder sig

Karantæneramt krydstogtskib på vej til Californien. Andre lande forbyder skibene at gå i land.

Krydstogtskibet Grand Princess venter ud for San Franciscos kyst på at få lov til at komme i havn. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Lige nu har det coronaramte krydstogtskib Grand Princess kurs mod Californiens kyst, hvor det efter planen skal lægge til kaj i Oakland i dag.

En ældre mand, der tidligere var ombord på skibet, har som følge af coronavirus mistet livet, og mindst 21 andre er smittet: Derfor har skibet måttet afbryde den planlagte tur til Mexico.

Myndighederne
i USA er ved at gøre klar til at tage imod passagerne - og også til at
håndtere
frygten i befolkningen for, at smitte skal sprede sig fra skibet. For skal de over 3.500 passager og
besætningsmedlemmer
få lov at gå i land, eller skal de blive ombord?

- De, der har brug for karantæne, vil komme i karantæne, og de, der har brug for lægehjælp, vil modtage det, sagde vicepræsident Mike Pence fredag ifølge CBS News.

Hans chef, præsident Trump, var dog lidt mere henholdende. Personligt foretrækker han, at passagererne blev på skibet, men han ville lade sundsmyndighederne træffe beslutningen, sagde han.

- De (lægerne, red.) vil gerne have folk af. Jeg ville hellere have, at de blev ombord, men jeg har bedt dem (sundhedsmyndighederne, red.) træffe den endelige beslutning, sagde han ifølge

CBS
.

Isoleret ombord

Ifølge krydstogtsselskabets kommunikationschef, Negin Kamali, vil de passagerer, der er borgere i Californien, blive

isoleret
og testet i delstaten, mens de øvrige passager vil blive transporteret til karantæne i andre
delstater
. Mandskabet vil blive
isoleret
ombord, fortæller han til USA Today.

Krydstogtsselskabet er hårdt ramt af coronakrisen. Et andet af selskabets skibe, Diamond Princess, udgør - efter Kina - det største smitteområde for sygdommen.

  • Passagerne på krydstogtskibet Diamond Princess har ligget i karantæne i Yokohama i Japan. Langt over 600 er konstateret smittet. (Foto: kim Kyung-Hoon © Scanpix)
  • 17. februar fik en gruppe passager lov til at forlade skibet. (Foto: Issei kato © Scanpix)
1 / 2

Syv af de ombordværende er døde, og over 600 er smittede, efter at skibet i flere uger lå i karantæne ud for Japans kyst. Men den lange karantæne kan have været med til at gøre smittespredningen værre, vurderede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et

pressemøde
herhjemme i sidste uge.

- Ser man på krydstogtskibet Diamond Princess, som lå til kaj i Yokohama ved Japan, så er det en slags laboratorium for, hvad der kan ske, når det går rigtigt, rigtigt galt. Man skulle nok have taget folk af skibet og gjort noget andet, men nu blev de på skibet, hvor de rigtigt kunne smitte hinanden. Der blev 20 procent smittet, sagde han.

Men frygten for at tage imod krydstogtskibe har spredt sig i kølvandet på coronakrisen. Det hollandske skib Westerdam har forgæves forsøgt at lægge til kaj, men er blevet

afvist
i flere asiatiske lande, blandt andet i Japan. Ingen udviste symptomer ombord, men skibet havde været i Hongkong, der også har været ramt af smitten.

Krydstogtskibet Westerdam tilbragte to uger til søs, inden det 14. februar fik lov til at lægge til i Cambodia. Siden blev en ældre kvinde fra skibet konstateret smittet. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Efter to uger fik skibet lov til at lægge til kaj i Cambodia, og passagerne kunne rejse videre. Men da en kvindelig passager fra skibet senere blev testet positiv i lufthavnen i Kuala Lumpur, brød frygten ud i flere asiatiske lande.

Italienere afvist

Fredag blev krydstogtskibet Costa Fortuna således nægtet adgang til Phuket i Thailand. Ifølge rederiet skete det, alene fordi der er italienere ombord. Lørdag forsøgte kaptajnen så at lægge til i Penang i Malaysia, men blev også her

afvist
, skriver AFP. Det befinder sig nu ud for Malaysias kyst ifølge flere skibsdata-sider.

Men det er ikke kun krydstogtskibe, der sejler i internationalt

farvand
, der er ramt.

Lørdag kunne de egyptiske myndigheder meddele, at der er i alt 45 smittede på et krydstogtskib, der har sejlet på Nilen mellem Aswan and Luxor, skriver The Guardian. Flere af dem er turister, og det er fortsat uklart, hvor mange der har forladt skibet, siden smitten brød ud.

Et krydstogt skib, der sejler på Nilen, har fået konstateret 45 smittede. (Foto: - © Scanpix)
Facebook
Twitter