Frygter udlevering til Kina: Over 200.000 protesterer i Hongkong

Borgere i Hongkong frygter, at ny udleveringslov vil blive brugt til at straffe politiske forbrydelser.

Søndag deltog tusindvis i protesterne mod et forslag til en ny udleveringslov i Hongkong. (Foto: TYRONE SIU © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Titusindvis af borgere var samlet i det selvstyrende Hongkong søndag for at protestere imod et forslag til en ny udleveringslov med Kina.

Omkring 240.000 borgere var ifølge politiet mødt op for at vise deres utilfredshed med forslaget, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager til retsforfølgelse i Kina. Arrangørerne selv mener, at der var over en million deltagere.

Mange borgere frygter, at udleveringsaftalen vil blive brugt til at straffe politiske forbrydelser. Hongkong og Kina har meget forskellige retssystemer, skriver nyhedsbureauet dpa.

  • De gule paraplyer er symboler for bevægelsen 'The Occupy Central Movement'. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)
  • 500.000 ventes sammenlagt at deltage i protesterne. (Foto: DALE de la REY © Scanpix)
  • 500.000 ventes sammenlagt at deltage i protesterne. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)
  • 500.000 ventes sammenlagt at deltage i protesterne. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
  • 500.000 ventes sammenlagt at deltage i protesterne. (Foto: JEROME FAVRE © Scanpix)
  • 500.000 ventes sammenlagt at deltage i protesterne. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)
1 / 6

Lovforslaget er blevet ændret

Regeringen i Hongkong har forsøgt at berolige befolkningen og blandt andet reduceret antallet af forbrydelser, der er omfattet af udleveringsaftalen, og begrænset den maksimale straf til syv års fængsel.

Derudover skal alle sager om udlevering behandles individuelt, lyder det i lovforslaget.

En halv million mennesker deltog i 2003 i en lignende protest. Det førte til, at regeringen stoppede processen med et lovforslag, der ville have indført Kinas love om national sikkerhed i Hongkong.

Hongkong har tidligere været en britisk koloni. Den blev i 1997 ført tilbage til Kina som en særskilt administrativ region med udstrakt selvstyre. Det indebærer blandt andet, at Hongkong har sit eget retssystem.

/ritzau/

Opdateret: Det anslås af politiet i Hongkong, at det var omkring 240.000 til protesterne, mens arrangørerne mener, at der var en million fremmødte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter