'Fuldstændig dramatisk og overraskende, at Bolivias præsident er gået af'

Vi ved ikke, hvem der regerer Bolivia nu, siger DR's korrespondent.

Bolivias nu tidligere præsident Evo Morales vinker til sine vælgere tilbage i 2005. Nu vinker han farvel efter 14 år til posten som landets overhoved. (Foto: AIZAR RALDES © Scanpix)

- Det er fuldstændig dramatisk og overraskende, at Bolivias præsident er gået af.

Sådan lyder det fra DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

For i aftes valgte Evo Morales, præsidenten i Sydamerikas fattigste land, at træde tilbage blot en time efter, at en hærgeneral havde opfordret ham til det.

- Hvis du ikke har hæren med dig, er du ikke præsident. Sådan plejer man at sige her på kontinentet, siger Kristian Almblad.

Der har været massive og voldsomme demonstrationer i Bolivia, siden det seneste præsidentvalg i landet den 20. oktober.

Utilfredsheden skyldes, at der har været beskyldninger om valgsvindel mod den nu afgåede præsident Morales.

- Morales har gang på gang nægtet, at der var valgfusk. Og så pludselig sker alt det her. Vi ved reelt ikke, hvem der regerer i Bolivia nu, siger Kristian Almblad.

En demonstrant protesterer mod Bolivias nu tidligere præsident, Evo Morales, i Bolivias største by, La Paz, i går. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Politi demonstrerede mod præsidenten

Demonstranterne har hele tiden krævet, at der blev udskrevet valg igen.

I går kom der så en kritisk rapport fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), der havde internationale valgobservatører i Bolivia.

Rapporten konkluderede, at valgresultatet sandsynligvis ikke var korrekt. Og derefter gik præsident Morales ud og lovede nyvalg.

Men kort efter kom beskeden fra Bolivias militær: Morales, du skal gå af. Og det gjorde præsidenten så - højst overraskende ifølge DR's korrespondent.

- Måske har demonstrationerne virket, men det virker mere som om, at der har været et stort pres fra hæren og politiet. Deres støtte til Morales er dalet. I fredags var der politi med i demonstrationerne mod præsidenten, og nu er det åbenbart nået så højt op, at Morales er gået af, siger Kristian Almblad.

Demonstranter og brand i gaden i La Paz i aftes. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Morales har frygtet for landets sikkerhed

Senest har Evo Morales tweetet, at politiet vil anholde ham. Af samme grund kalder han hele forløbet for et kup. Men indtil videre er anholdelsen ikke bekræftet.

- Morales er bange for sikkerheden i landet. Han hævder, at voldelige grupper har angrebet hans eget hus, hans søsters hus og flere guvernørers huse. Og nu har Morales åbenbart ment, at det var nødvendigt at gå af, siger Kristian Almblad.

Der kan ske hvad som helst i Bolivia, ifølge korrespondenten.

- Det så i går ud som om, at der var tegn på ro. Demonstranterne havde fået et nyvalg. Men nu ser vi et dramastik forløb. Evo Morales er ikke kun hadet. Han har også meget fanatiske tilhængere. Og nu - efter 14 år - har de ikke længere deres præsident ved magten.