Fyret britisk forsvarsminister: 'Jeg er blevet røvrendt'

Gavin Williamson er blevet fyret efter beskyldninger om at lække fortrolig information. En alvorlig sag, siger vores korrespondent i London.

Gavin Williamson smækker med døren efter beskyldninger om et alvorligt læk. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

Den britiske forsvarsminister Gavin Williamson blev i går fyret, fordi han angiveligt har lækket fortrolige oplysninger fra regeringens sikkerhedsudvalg.

Mere specifikt, drejer det sig om oplysninger om regeringens valg af den kinesiske it-gigant Huawei som leverandør af landets 5G-netværk samt oplysninger om den store uenighed blandt ministrene om dette.

Og det er en dybt alvorlig sag, lyder det fra Kim Bildsøe Lassen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Sikkerhedsudvalget er der, hvor man diskuterer nationale sikkerhedsanliggender og får hemmelige briefinger fra efterretningstjenesten og militæret om trusselsniveauet i Storbritannien, forklarer han.

- Det er virkelig et sted, man ikke må lække fra. Alligevel kunne avisen The Telegraph nærmest ordret referere, hvad der var blevet diskuteret på mødet, siger Kim Bildsøe Lassen.

Lækket har medført stor opstandelse - ikke mindst fra sikkerhedsmiljøet, hvor der har været et klart krav om at finde ud af, hvordan de fortrolige oplysninger kunne slippe ud i offentligheden, fortæller korrespondenten.

Det førte til, at premierministeren satte en undersøgelse i gang, som nu har ført til, at ministeren har mistet sit job.

Nu langer den fyrede Gavin Williamson ud efter regeringen.

- Jeg er blevet helt og aldeles røvrendt, siger han til Sky News.

Afviser beskyldningerne

Ifølge The Guardian er hammeren faldet over Williamson, fordi det efter sigende er kommet frem, at han havde en 11 minutter lang telefonsamtale med en journalist fra The Telegraph på dagen, hvor lækket fandt sted.

Forsvarsministeren benægter dog beskyldningerne kategorisk.

- Jeg har aldrig lækket noget fra det nationale sikkerhedsråd, og jeg ville aldrig lække noget fra det nationale sikkerhedsråd, lyder meldingen fra Williamson, der tidligere var kendt som en loyal Theresa May-tilhænger, skriver The Guardian.

Over for Sky News kalder han undersøgelsen "en heksejagt lige fra begyndelsen", og siger, at der var tale om en skinproces med "en hurtig henrettelse".

- Da jeg talte med premierministeren, sagde hun, at jeg enten skulle sige op eller træde tilbage. Jeg sagde, at jeg ikke ville træde tilbage, fordi jeg ikke har lækket denne information, så hun fyrede mig, siger Gavin Williamson til det britiske medie.

Premierministeren beskylder omvendt Williamson for ikke at have samarbejdet tilfredsstillende med undersøgelsen, og skriver i et brev, at hun ikke længere har tiltro til ham som minister.

Oppositionspartiet Labour har ikke været sene til at gribe muligheden for at fremhæve skandalen som endnu et eksempel på, at den konservative regering er dysfunktionel, siger Kim Bildsøe Lassen.

Gavin Williamson beskrives som et tidligere loyalt medlem af Mays regering. Her ses de to sammen ved et Nato-topmøde i sommer. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Det er nemlig langt fra den eneste gang, at der er sket et læk fra regeringen.

- Der går ikke lang tid fra, at der er møde i regeringen, før man i diverse britiske medier kan læse, hvad det er, der er foregået, siger han.

I denne sag er der dog ikke blot tale om manglende partidisciplin, men derimod et decideret lovbrud, påpeger Labour, som ønsker, at politiet bliver inddraget.

Theresa Mays talsmand oplyser ifølge The Guardian, at det ikke er regeringens opgave at stå for retsforfølgelse, men at premierministeren betragter sagen som værende afsluttet.

Dårlig timing for de konservative

Den ærgerlige sag kommer på et meget uheldigt tidspunkt for Theresa Mays konservative parti.

I dag er der nemlig lokalvalg i store dele af England og Wales.

- Det er en dag, som alle har ventet på. Det er første gang, at vælgerne for alvor kan give konkret udtryk for, hvad de synes om brexit-forhandlingerne, og ikke mindst hvordan de synes, at regeringen og Theresa May har håndteret det, siger DR-korrespondenten.

Der er lagt op til et katastrofevalg for de konservative, siger Kim Bildsøe Lassen om dagens lokalvalg, hvor iagttagere forudser, at det kan blive det værste valg i partiets historie.

- At dette så kommer oveni, er et kæmpe problem for de konservative, siger Kim Bildsøe Lassen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter